Lecție de reciclare pentru copii. Cum eliminăm plasticul din viața de zi cu zi
Recipientele și ambalajele din plastic fac parte din viața tuturor. Majoritatea alimentelor din supermarket sunt învelite în materiale plastice pentru a-și păstra prospețimea. Chiar și legumele sau fructele sunt puse în pungi de plastic pentru a putea fi transportate mai ușor acasă. Acestea ajung în general la gunoi, iar utilitatea lor este de scurtă durată. Efectul pe care plasticul îl are asupra planetei este însă de lungă durată. Astăzi vă prezentăm modalități de a elimina plasticul din viața de zi cu zi și cum îi putem învăța și implica și pe cei mici. Un fel de lecție de reciclare pentru copii.
Desigur că există anumite obiceiuri deja populare precum sortatul deșeurilor, folosirea pungilor și a plaselor reutilizabile sau înlocuirea sticlelor de plastic cu sticla, acestea fiind doar unele din exemplele deja obișnuite. Astăzi vă prezentăm modalități de a reduce plasticul mai puțin populare, modalități care pot fii puse în practică și de copii. Plasticul nu poluează doar planeta ci ne poluează și organismul fiind prezent în el. Este important ca cei mici să știe efectele poluării cu plastic și să o reducă pe cât posibil. Generațiile de astăzi reprezintă viitorul iar prin însușirea unor obiceiuri de reciclare sănătoase, viitorul poate avea o altă traiectorie.
Lecție de reciclare pentru copii
Numeroase cercetări privind poluarea au loc în ultimul timp datorită schimbărilor care apar pe pământ. Cele mai noi studii evidențiază faptul că plasticul este prezent peste tot, chiar și în ploaie sau în alimente. Ubicuitatea microplasticului, adică fragmentele mai mici de 5 milimetri de plastic găsite în aer și apă, are consecințe dezastruoase asupra mediului și sănătății. Un om inhalează microplastice în echivalentul unui card de plastic în fiecare săptămână. Devine astfel tot mai necesar ca noi să ne schimbăm treptat obiceiurile pentru a reduce poluarea atât cât este posibil. Aceste schimbări fiind necesare în special pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri.
Cum eliminăm plasticul din viața de zi cu zi
Aceste modalități de a elimina plasticul din viața de zi cu zi sunt ușor de însușit și nu necesită mult timp investit. Cei mici pot aplica alături de adulți aceste obiceiuri ”mai sănătoase” și să contribuie la reducerea utilizării plasticului.
Folosirea unui infuzor de ceai în locul pliculețelor de ceai tradiționale
Evitarea băuturilor în ambalaje de carton
Evitarea ornamentelor din plastic pentru petreceri (precum baloanele sau alte decorațiuni din plastic)
Consumați ceea ce achiziționați cât mai repede
Ridicați deșeurile de plastic vizibile din spațiile publice, dacă este posibil
Alegeți produsele de spălat fără plastic
Alegeți hainele din materiale naturale
Cumpărați produse vrac (precum paste, alune, bomboane etc)
Acoperiți mâncarea din frigider cu o altă farfurie în loc de folia de plastic
Alegeți haine și lenjerie din țesături durabile
Curiozități despre plastic
Conform medium.com ”plasticul este fabricat din petrol (țiței), benzină sau cărbune. Aceste resurse naturale provin din Pământ, DAR plasticul este prelucrat și procesat într-un mod care îl face non bio-degradabil. Deci o pungă de plastic se va rupe, va deveni nefolositoare, va altera sub influența luminii, însă nu se va descompune complet pentru cel puțin 500–1000 ani.
Nu tot plasticul este reciclabil
Paharele de ‘hârtie’ pentru cafea nu pot fi reciclate
Guma de mestecat e făcută din plastic
1 MILION de sticle de plastic sunt cumpărate într-un minut pe glob.
Fără să știm mâncăm un card de plastic pe săptămână.
Dicționar:
ubicuitate = ceva ce este prezent în mai multe locuri, în același timp