La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi: programe interactive, expoziţii, lansări. Două intrări gratuite în ianuarie
La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din Bucureşti luna ianuarie se anunţă foarte bogată în evenimente. Vor avea loc expoziţii, programe interactive, lansări. Vor fi două intrări gratuite duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale şi miercuri, 25 ianuarie. Copiii cu vârsta între 8 – 11 ani sunt aşteptaţi duminică, 15 ianuarie, ora 10:30 la programul interactiv „De la vechii cronicari, la povești pe harta României”.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este unul dintre puținele muzee cu profil cartografic din lume. De asemenea, este printre puținele muzee din țară care au expuse lucrări cu aplicații de realitate augmentată. Asta înseamnă că privite prin camera telefonului, cu ajutorul aplicației sigure și gratuite Artivive, acestea vor „prinde viață” pentru câteva secunde.Luna ianuarie se anunţă rodnică şi productivă în evenimente la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, strada Londra, nr. 39. Mai jos detaliem pe larg fiecare eveniment.
Duminică, 15 ianuarie şi miercuri, 25 ianuarie intrarea este gratuită
Duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale şi în 25 ianuarie, ultima miercuri din lună sunt zile cu intrarea gratuită la Muzeului Hărților. Sunteţi invitaţi să vizitaţi colecțiile de hărți și gravuri vechi, cât și expoziția „Donații recente. Itinerar francez”.
Expoziţia aduce în atenția publicului o serie de obiecte de patrimoniu ce s-au alăturat colecției muzeului în ultimii ani. Ele provin din „Donația Marilena Hristea”, „Donația Delia și Radu Budeanu”, „Donația Marilena Borcescu” și „Donația Liliana-Sonia Sion”. Expoziția propune publicului un itinerar vizual inedit, prin intermediul unor obiecte prețioase, hărți, gravuri, enciclopedii și atlase din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului XX. Conținutul este bogat și divers referitor la geografia, istoria, arta și cultura franceză. Alături de lucrările recent donate sunt expuse și câteva hărți din colecția de bază a muzeului, pentru a evidenția imaginea unitară și sensul în care se dezvoltă patrimoniul MNHCV. Expoziţia este deschisă până în luna februarie 2023. Mai multe detalii despre expoziție aflați aici.
„De la vechii cronicari, la povești pe harta României”
Duminică, 15 ianuarie, la ora 10.30, Muzeul Hărților și Asociația Learning by Teaching propun un program interactiv. El se adresează familiilor cu copii cu vârsta între 8 – 11 ani. Programul se numeşte: „De la vechii cronicari, la povești pe harta României”.
Copiii vor descoperi în hrisoave povești interesante despre vechile familii din Moldova și Țara Românească.Vor afla mărturii din cărți vechi și noi, vor explora hărțile din muzeu, iar la finalul întâlnirii copiii vor realiza activități interactive. Programul se desfășoară în muzeu, pentru un grup de maxim 15 copii.
Durata programului interactiv va fi de 90 minute, iar taxa de 35 lei/ copil. Părinţii pot lua parte la atelier prin achitarea biletului de intrare în muzeu de 10 lei. Pentru detalii și rezervări accesaţi formularul de aici.
„Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic”
Lansarea albumului „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic” va avea loc joi, 19 ianuarie, ora 18:30, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
Albumul, apărut în ediție bilingvă, română-engleză, vine în completarea colecției igloopatrimoniu cu explorarea unui fenomen arhitectural inedit din peisajul citadin bucureștean.
„Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic” documentează și prezintă valoarea arhitecturală a unei stilistici de inspirație maură, florentină, venețiană, balcanică. Pe scurt, meridională sau mediteraneeană, ca expresie a unor regionalisme autentice sau de import. Din cauza eterogenității acestora, ele nu s-au putut constitui într-un limbaj unitar, fiind combinaţii ale mai multor stiluri. De aici și dificultatea unei definiri stricte. Chiar Muzeul Hărţilor se află într-o clădire construită în anii 1920 într-un stil care combină elemente arhitecturale de inspirație gotică. Mai multe informaţii despre eveniment, aici.
Kit gratuit de explorare creativă în muzeu, pentru copii
Atunci când veţi merge să vizitați Muzeul Hărților împreună cu unul sau mai mulți copii cu vârsta de 10+ ani, cereți la intrare kit-ul de explorare creativă. Acest kit se oferă gratuit și va fi luat apoi acasă de către copii.
Kit-ul „La drum cu Exuberanța” a fost conceput pentru copiii care iubesc hărțile.
Și pentru cei care visează să navigheze peste mări și țări. Iar când au la dispoziție un muzeu întreg cu hărți și un kit creativ de explorare pot porni într-o aventură pe nava Exuberanța. Cu ajutorul acestui kit, copiii vor afla mai multe despre cât de important este să știe să se orienteze. Ei vor descoperi o sumedenie de hărți valoroase din colecția muzeului, dar și poveștile celor mai importanți cartografi ai lumii. De asemenea, vor cunoaşte și instrumentele folosite de ei pentru realizarea hărților.
Sunteţi aşteptaţi la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00. Mai multe detalii găsiţi aici.