Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în acest an, în toată ţara. Instituţiile culturale din subordinea Ministerului Culturii din Bucureşti şi din ţară organizează numeroase evenimente: spectacole de teatru, concerte, recitaluri, expoziţii sau ateliere de creaţie. Le-am selectat şi noi pe cele mai importante în rândurile de mai jos.
Ziua Culturii Naţionale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, în mod semnificativ la data de 15 ianuarie. În această zi apărea pe lume unul dintre cei mai mari poeţi ai României: Mihai Eminescu. Opera sa a fost tradusă în majoritatea limbilor de circulaţie internaţională. A fost şi este citit şi apreciat pe toate continentele ca ultimul mare romantic al lumii. Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la naşterea marelui poet.
Cu prilejul aniversării Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 12:00, la evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești”. Veţi afla despre vasta operă științifică, organizatorică și diplomatică a lui Grigore Antipa. Realizarea cea mai dragă lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România. Veţi descoperi corespondența dintre Grigore Antipa și Emil Racoviță, reconstituind filă cu filă, povestea unei prietenii care a învins timpurile.
Scrisorile dintre cei doi savanți-prieteni reprezintă o mărturie a provocărilor și bucuriilor pe care istoria le-a lansat fiecărei generații în parte. La această conferință, veţi afla despre viața și opera lui Emil Racoviță. A participat, ca biolog, la Expediția Antarctică Belgiană. În 1919, după Marea Unire a Transilvaniei cu România, Emil Racoviță s-a mutat la Cluj. Aici el a pus bazele Facultății de Științe și înființează Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume.
Pe 15 ianuarie toți vizitatorii vor avea intrarea gratuită la muzeu.
La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, pe 15 ianuarie, ora 11:00 va avea loc spectacolul Dor de Eminescu.
Evenimentul va cuprinde un program de muzică și poezie dedicat poetului nostru național. Evenimentul marchează cei 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești și va avea loc in sala Victor Ion Popa din Şoseaua Kiseleff nr. 30. Cei mici vor avea posibilitatea să participe la câteva ateliere de creație. Pentru cei mari sunt pregătite momente de muzică și poezie.
La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din Bucureşti luna ianuarie se anunţă foarte bogată în evenimente. Vor avea loc expoziţii, programe interactive, lansări. Vor fi două intrări gratuite duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale şi miercuri, 25 ianuarie. Copii cu vârsta între 8 – 11 ani sunt aşteptaţi duminică, 15 ianuarie, ora 10:30 la programul interactiv „De la vechii cronicari, la povești pe harta României”.
Sunteţi invitaţi să vizitaţi expoziția „Donații recente. Itinerar francez”. Expoziţia aduce în atenția publicului o serie de obiecte de patrimoniu ce s-au alăturat colecției muzeului în ultimii ani. Ea propune publicului un itinerar vizual inedit, prin intermediul unor obiecte prețioase, hărți, gravuri, enciclopedii și atlase din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului XX. Conținutul este bogat și divers referitor la geografia, istoria, arta și cultura franceză. Expoziţia este deschisă până în luna februarie 2023.
Filarmonica „George Enescu” celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert susţinut de Corul Filarmonicii. Concertul va avea loc pe scena mare a Ateneului Român, în 15 ianuarie 2023, ora 11:00. Programul conţine muzică
românească din creaţia unora dintre cei mai importanţi compozitori autohtoni: Paul Constantinescu (Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu), Gheorghe Cucu (Haz de necaz), Alexandru Velehorschi (Omul zici c-a născocit), Gheorghe Dumitrescu (Cântecul oltencelor din oratoriul „Tudor Vladimirescu”), Constantin Râpă (Cântec de iarnă, Cântec satiric), Cornelia Tăutu (Suită românească), Dan Dediu (Cor din opera “O scrisoare pierdută), George Enescu (Cor de bărbaţi din opera “Oedipe”), Sabin Păutza (Te Deum).
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) oferă intrare liberă pentru toți vizitatorii duminică, 15 ianuarie. Programul va fi prelungit până la ora 20:00. Istoriile Clujului (etajul 1), ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic (etajul 1), Incursiuni dacice în spaţiul virtual (etajul 2). De asemenea, organizează evenimentul High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu. Artiştii vor susține recitalurile în spațiul MNIT, într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă. Repertoriul va fi ales în consecință pentru o astfel de temă. Va interpreta Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Artiştii teatrului liric ieşean vor susţine un recital duminică, de Ziua Culturii Naţionale, de la ora 18:30. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. Spectacolul va cuprinde lieduri şi romanţe pe versurile lui Eminescu. De asemenea, vor fi prezentate şi pagini muzicale de referinţă din creaţii româneşti şi cântece inspirate din folclorul românesc. Vor interpreta solişti ai Operei Iaşi, acompaniaţi la pian de Simona Gâdei, precum şi artiştii instrumentişti Radu Cotoman (vioară), Ioana Costăchescu (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut) şi Silviu Butnaru (clarinet).
”Reprezentația va aduce în faţa publicului şi Corul de Copii al Operei Naţionale Române din Iaşi, dirijat de Raluca Zaharia şi acompaniat la pian de Mădălina Pancu. Micuţii artişti vor interpreta cântece bazate pe versurile unor creaţii eminesciene de referinţă, precum „Revedere” , „Somnoroase păsărele” sau „Floare albastră” , se precizează în comunicatul de presă.
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale Muzeul Țării Crișurilor din Oradea organizează o retrospectivă expozițională de carte cu și despre Mihai Eminescu. Expoziţia va avea loc la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, iar exponatele fac parte din colecția lui Lazăr Cârjan.
Expoziția cuprinde cărți și documente rare legate de opera și exegeza eminesciană, scrisul olograf al poetului. Va fi prezentată o carte “liliput” a poeziei Luceafărul, „cartea cea mai mică tipărită vreodată în Țara Românească”. Vor mai fi prezentate ediții și manuscrise ale unor reputați eminescologi, ilustrații și insigne dedicate poetului etc..
Expoziția va rămâne deschisă pentru public timp de o lună de zile.
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, un Recital de vioară susținut de violonistul Lucian Malița. Concertul va avea loc în 17 ianuarie, ora 17:00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr nr. 13). În program: balade, romanțe românești și bijuterii muzicale clasice.
Intrarea este liberă!
Muzeul Național Brukenthal vă invită vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 17:00 la un artist talk cu Cosmin Perța. Întâlnirea este dedicată proiectului Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.
Cosmin Perța este un eseist, poet și prozator român. El va fi prezent alături de invitații săi Mugur Grosu și Radu Vâncu.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o instalație video autobiografică a scriitorului și poetului Cosmin Perța. Ea explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Conceptul este redat în montajul video bazat pe fotografii din albumul de familie ilustrând succesiunea generațiilor în familia Perța. Imaginile de arhivă se succed pe măsură ce poemul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este recitat de însuși autorul său. Pe parcursul a 30 de minute veţi afla cum speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit din generație în generație, cu mici modificări.
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara prezintă duminică, de Ziua Culturii Naţionale, de la ora 19:00, în Sala Mare, spectacolul „Eminescu”. Spectacolul are la bază un scenariu construit din poezia şi publicistica lui Mihai Eminescu. După un scenariu de Mihaela Lichiardopol. Bilete se pot cumpăra aici.La Muzeul Naţional de Artă din Timișoara, tot duminică, 15 ianuarie, de la ora 18:00 va fi o seară de lieduri din creația românească. Își dau concursul artiștii Operei din orașul de pe Bega: Silvia Antemia, Loredana Borlovan, Diana Chirilă, Răzvan Grozăvescu, Hadar Ildiko, Darius Iordănescu, Iulian Ioan Iosip, Alexandru Mocanu, Georgiana Necsa, Alina Pandici, Silviu Rujoni, Ana Maria Stanoia, Iulia Szabo, Daiana Vinars, Diana Zaharia, Marius Zaharia, Adrian Zaharia. Vor acompania la pian: Angela Balici şi Rareş Păltineanu.
Vârsta recomandată: 6+. Intrarea liberă pe bază de invitații care se pot ridica de la Agenția de Bilete a Operei.
Direcția Județeană pentru Cultură Mureș organizează următoarele manifestări dedicate Zilei
Culturii Naționale:
1. Recital de poezie eminesciană „Clipa cea repede/ce ni s-a dat”, susținut de Nicolae Băciuț, vineri, 13 ianuarie.
2. „Dor de Eminescu”, recital de muzică și poezie, întâlnire cu scriitorii mureșeni, Târgu-Mureș, sâmbătă, 14 ianuarie.
3. Concurs de interpretare din lirica eminesciană și premierea concurenților. Moment artistic al Grupului folcloric „Graiul Câmpiei”, Sărmașu, duminică, 15 ianuarie.
Art Safari va fi deschis tot anul. Prima ediţie începe în februarie