Dezbateri aprinse între părinți și dascăli: trebuie sau nu să se poarte masca în timpul orelor la clasă
Săptămâna aceasta elevii și preșcolarii s-au întors la școală. Dată fiind situația epidemiologică cauzată de valul de gripă, Ministerul Sănătății a recomandat efectuarea unor triaje epidemiologice, dar și purtarea măștii de protecție. Se pare că cea din urmă recomandare a dat naștere unor dezbateri aprinse între părinți și dascăli.
În perioada pandemiei de coronavirus purtarea măștii de protecție a fost obligatorie și toată lumea trebuia să se conformeze. Acum, purtarea ei este doar o recomandare din partea Ministerului Sănătății. Totuși, se pare că mulți părinți și multe cadre didactice nu vor să respecte recomandarea. Într-un grup de profesori și părinți din mediul online s-a născut o adevărată dezbatere pe această temă. Totul după ce a apărut o postare în care cineva spunea că cel mai bun exemplu pentru elevi ar fi ca profesorii să poarte mască de protecție. „Profesorii care poartă mască de protecție în clasă ar putea fi primul și cel mai bun exemplu pentru elevi. Ar putea fi, dar nu sunt…”, e postarea care a provocat zeci de comentarii.
De ce sunt profesorii și părinții anti – mască
Recomandarea de purtare a măștii face referire atât la cadrele didactice din unitățile de învățământ, cât și la elevi. Totuși, mulți nu poartă masca pentru că așa li se spune acasă. O mămică spune că ea preferă ca profesorii copiilor ei să nu fie un exemplu prin purtarea măștii. „Eu am opt copii la școală și ce să vezi, sper să nu aibă asemenea exemplu, Decât în cazul în care au o problemă și e necesară. Eu prefer să aibă imunitate copiii, să lupte corpul lor, nu să trăiască într-o bulă de sticlă și la cel mai mic virus să ajungă la spital”, a comentat o mămică.
Alte persoane sunt de părere că e greu să predai o lecție cu masca la gură. În plus, consideră că e mult mai simplu ca cei răciți să stea acasă, să se trateze și atât. „Dacă după doi ani de pandemie în care s-a demonstrat că toate „conspirațiile” pe tema asta au devenit realitate, unii tot mai cred că o cârpă poate filtra aerul la nivel molecular ca să poată opri un virus sau un microb… e nasoală treaba”, spune altcineva.
În discuție au fost pomenite și studii care arată că masca nu e eficientă și, prin urmare, nu are rost să fie purtată. „Dar de ce să poarte? Sunt studii științifice care arată clar că nu protejează. Foarte bine fac că nu poartă. Și ei au dreptul să respire”, e părerea altcuiva.