Ultimele date privind gripa. Ce se întâmplă în unitățile de învățământ
În urmă cu puțin timp s-a încheiat o conferință de presă susținută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate ultimele date privind gripa.
În fiecare zi, la nivel național, se confirmă tot mai multe cazuri de gripă. Conform ministrului Sănătății, situația depășește cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință, aceasta fiind reprezentată de ultimii cinci ani prepandemici (2015 – 2019). Cu gripa ne confruntăm în fiecare an, însă de obicei cele mai multe cazuri se înregistrează în luna februarie, nu ca acum, în decembrie – ianuarie. Datele din ultima săptămână de raportare arată că s-a ajuns la 37% dintre probe pozitive.
Printre pacienții cu gripă se numără foarte mulți copii. Ministerul Educației a transmis că, momentan, nu se pune problema ca unitățile de învățământ să fie închise. „Precizăm că școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Atât ministrul Sănătății, cât și ministrul Educației recomandă realizarea unor triaje epidemiologice observaționale. Unul acasă, care să se realizeze de către părinți, iar altul la grădiniță sau școală, de către cadrele didactice. De asemenea, se recomandă purtarea măștii de protecție de către profesori și elevi, aerisirea sălilor de clasă și limitarea accesului persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.
Măsuri recomandate privind gripa
În cadrul conferinței de presă ministrul Sănătății a prezentat o serie de măsuri recomandate la nivelul populației generale:
Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;
Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare;
Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean;
Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, bolnavii cronici.
Beatrice Mahler, manager al Spitalului de Pneumoftizologie din București, a declarat la RADOR faptul că acest val de gripă n-ar trebuie să fie un motiv de îngrijorare. „Nu este un val care să ne îngrijoreze. Dacă e să privim comparativ cu ceea ce am trăit în ultimii ani, sigur, este o perioadă care trebuie să ne atenționeze și să ne facă responsabili. Pentru că măsurile de protecție trebuie să le luăm în primul rând pentru noi și pentru cei din jurul nostru.
Sunt de părere că și școlile, și grădinițele, și noi trebuie să continuăm activitatea normală, firească a momentului pe care îl parcurgem. Activitatea nu trebuie întreruptă. Ce trebuie să avem grijă ca părinți: să avem o atenție deosebită față de copiii care merg în colectivitate. Să îi reținem la domiciliu la cel mai mic semn de infecție. Și dacă simptomatologia se agravează, să cerem sfatul medicului de familie și medicului specialist. Trecerea prin infecție stimulează imunitatea. Pe de altă parte, vaccinurile sunt o soluție. Și, nu în ultimul rând, să nu uităm că avem la dispoziție fructe și vitamine care pot să fie administrate copiilor și care ajută sistemul imunitar”, spune Beatrice Mahler.