A apărut o nouă subvariantă de Covid. Ce se știe despre ea
Coronavirusul se pare că nu se dă bătut. A apărut o nouă subvariantă de Covid. Se numește XBB.1.5 și provoacă îngrijorare în Statele Unite ale Americii, unde se răspândește rapid.
Varianta Omicron a coronavirusului a făcut ravagii la nivel mondial. Tot ea a dat naștere mai multor subvariante care pot fi mai contagioase ca originalul. Subvarianta XBB.1.5 reprezintă o ramificație a variantei Omicron și se crede că simptomele sunt similare cu cele ale tulpinilor anterioare ale Omicron, dar acest lucru nu a fost confirmat încă. Medicii spun că oameni care au de-a face cu această subvariantă pot avea simptome mai degrabă asemănătoare răcelii decât gripei.
Subvarianta XBB.1.5 care îngrijorează oamenii și medicii a evoluat din XBB. Vorbim de un virus care a început să circule în Marea Britanie în septembrie 2022. Atunci autoritățile sanitare nu au clasificat virusul drept o variantă îngrijorătoare. Acum se pare că noua subvariantă e mai puternică. Potrivit bbc.com, oamenii de știință de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au confirmat miercuri că XBB.1.5 are un „avantaj de creștere” față de toate celelalte subvariante observate până în prezent. Totuși, aceștia au precizat că nu există, încă, nici un indiciu că ar fi mai gravă sau mai dăunătoare decât variantele Omicron anterioare. Specialiștii OMS vor urmări în continuare evoluția noului virus, studiile de laborator, datele din spitale și ratele de infecție. În acest fel vor afla mai multe despre impactul pe care XBB.1.5 îl are asupra pacienților.
Unde-i place noii subvariante să „locuiască”
Se pare că momentan noua subvariantă de Covid s-a „instalat” în Statele Unite ale Americii. Se estimează pe peste 40% din cazurile de Covid de acolo sunt cauzate de acest virus, fiind tulpina dominantă din țară. La începutul lunii decembrie, aceasta reprezenta doar 4% din cazuri, astfel că a depășit rapid alte versiuni ale Omicron. În ultimele săptămâni, numărul internărilor în spitale cu Covid a crescut în SUA. Acest lucru i-a făcut pe oficiali să reintroducă testele gratuite la domiciliu.
Până acum medicii sunt de părere că tulpina nu e mai periculoasă decât celelalte. În special pentru persoanele vaccinate. Îngrijorarea apare în cazul persoanelor vulnerabile, iar răspândirea pe scară largă s-ar putea înregistra în țări precum China, unde rata vaccinării este scăzută. „China trebuie să împărtășească informații clinice despre persoanele infectate. Pentru a vedea cum se comportă subvarianta într-o populație care nu e imună”, a declarat, potrivit aceleași surse, profesorul David Heymann de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.