Imaginile dintr-un joc video, folosite pentru știri false despre război
Copiii care joacă Arma 3 e posibil să recunoască imagini din joc la televizor sau pe internet, în cadrul știrilor despre războiul din Ucraina. Mai multe imagini din jocul video au fost folosite pentru dezinformare privind războiul.
Războiul din țara vecină e cu siguranță un eveniment tragic, neplăcut și bineînțeles nedorit. Atât pe internet, cât și la televizor vedem adesea imagini și clipuri video care ne arată ce se întâmplă acolo, însă nu toate sunt adevărate. Unele din imaginile dramatice prezentate sunt de fapt preluate din jocuri video, unul dintre ele fiind Arma 3. Jocurile video devin din ce în ce mai sofisticate și, folosindu-se diferite tehnologii, par din ce în ce mai reale. Acesta este și motivul pentru care oamenii ajung să fie păcăliți crezând că respectivele imagini sunt chiar de la războiul din Ucraina.
Arma 3, jocul din care au fost preluate clipuri și imagini pentru a arăta ce se întâmplă în Ucraina, e un joc care permite jucătorilor să creeze diverse scenarii de luptă folosind o serie de arme, tancuri și avioane. Pe internet, mai exact pe YouTube, se regăsesc ore întregi de filmări ale jocului.
Ce spun reprezentanții jocului
Reprezentanții companiei care a creat jocul spun că nu sunt deloc încântați că imaginile lor sunt folosite pentru a dezinforma. Și nu e prima dată când se întâmplă asta. În ultimii ani videoclipuri din Arma 3 au fost folosite și în alte conflicte. Printre ele se numără cele din Afganistan, Palestina și Siria. De imaginile din acest joc s-au folosit și televiziuni din România. Ba mai mult, un fost ministru și un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării au comentat imaginile ca și când ele ar fi fost reale. Cercetătorii sunt de părere că deși par reale, videoclipurile jocului nu sunt greu de identificat ca fiind falsuri.
„Deși este măgulitor faptul că Arma 3 simulează conflictele de război moderne într-un mod atât de realist, cu siguranță nu suntem mulțumiți că poate fi confundat cu imagini de luptă din viața reală și folosit ca propagandă de război. Am încercat să luptăm împotriva unui astfel de conținut. Prin semnalarea acestor videoclipuri furnizorilor de platforme. Dar este foarte ineficient. Cu fiecare videoclip eliminat, încă zece sunt încărcate în fiecare zi”, a explicat, potrivit japantimes.co.jp, un reprezentant al Bohemia Interactive, compania care a creat jocul.