Cazurile de gripă, în creștere. Lista medicamentelor disponibile în farmacii
Noul an a început destul de prost pentru o mulțime familii și în special pentru copii. Cazurile de gripă sunt în creștere, iar medicii spun că nu mai au loc de internări numai dacă externează alte persoane. Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamentele pentru adulți și copii care se regăsesc în farmaciile din țară.
Conform Institutului de Sănătate Publică, a fost stabilit un nou record în ceea ce privește infecțiile respiratorii. În ultima săptămână s-au înregistrat 140 de mii de cazuri, cele mai multe din ultimii șapte ani. Cele mai multe cazuri sunt cele de gripă tip A. Potrivit medicilor cei mai mulți pacienți provin din familii complet nevaccinate. Asta înseamnă că nici adulții și nici copiii nu sunt vaccinați. Cei mici sunt cei mai afectați. Delia Vlad, medic de boli infecțioase, a declarat pentru digi24.ro că cele mai severe infecții sunt în primul an de viață, la sugari. De multe ori se întâmplă ca aceștia să ajungă în stare destul de gravă la spital, având nevoie unii din ei chiar și de oxigen. Tot ea spune că se așteaptă să există multe cazuri de gripă, dar și de Covid-19 în această perioadă.
O altă problemă e reprezentată de faptul că în farmacii nu se mai găsesc medicamentele cu care oamenii erau obișnuiți. Pentru a veni în ajutorul lor, Ministerul Sănătății a publicat o listă cu preparatele comerciale pentru adulți și copii (antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă) disponibile în România. În listă se regăsesc trei substanțe active, fiecare cu o altă listă cu medicamente care le conțin. Toate pot fi consultate intrând aici.
Ce este gripa și cum ne ferim de ea
Gripa este o boală respiratorie contagioasă cu care avem de-a face an de an, în special iarna. Printre simptome se numără febra, durerile de cap și cele musculare, starea generală de rău, scurgerea nazală, durerea în gât și tusea. Gripa se transmite ușor, de la om la om. Pentru a ne feri de ea e important să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate și să nu ne întâlnim cu persoane răcite. Potrivit Portalului European de Informații despre Vaccinare, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei e vaccinarea. „Statele membre ale UE recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere pentru categoriile de risc. De exemplu adulți mai în vârstă, cu vârste care variază de la ≥50 la ≥65 de ani în funcție de țară, precum și persoane cu afecțiuni cronice.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UE recomandă țărilor să îmbunătățească acoperirea vaccinală a personalului din domeniul sănătății. Majoritatea statelor membre ale UE urmează recomandările OMS de a vaccina femeile gravide. Iar unele urmează recomandările de a vaccina copiii sănătoși în vârstă de 6 luni – 5 ani. Vaccinurile împotriva gripei sezoniere trebuie actualizate în fiecare an. Asta deoarece virușii gripali evoluează permanent”, se arată pe site-ul Portalului European de Informații despre Vaccinare.