Invențiile au schimbat viața oamenilor. Dopul șampaniei, mai important decât credeți
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre dopul șampaniei, un element mai important decât credeți.
La trecerea dintre ani toată lumea a sărbătorit desfăcând o sticlă de șampanie și ciocnind cu cei dragi. Șampania e o băutură apreciată în toată lumea și e aleasă de cele mai multe ori în cadrul unor evenimente festive. Ce o face mai specială decât alte băuturi e pocnetul care se aude atunci când e desfăcută. Sunetul se datorează bulelor de care vinificatorii din Franța, la sfârșitul secolului al XV-lea, nu erau deloc încântați. Iernile erau deosebit de reci atunci, așa că procesul de fermentare s-a oprit. Apoi, o a doua fermentație a început primăvara, când vinul era deja depozitat în recipiente, provocând o acumulare de dioxid de carbon care a creat bule. Potrivit thisismold.com, timp de secole acest lucru a fost considerat un defect, iar specialiștii au încercat să scape cumva de bulele respective.
Vinul cu bule, apreciat începând cu secolul XVII
Totuși, începând cu secolul al XVII-lea, englezilor a început să le placă gustul vinului cu bule. Au început chiar să creeze bule intenționat. Într-o lucrare din 1662, omul de știință englez Christopher Merret a remarcat practica de a adăuga zahăr în vin pentru a induce a doua fermentație. La începutul secolului al XVIII-lea, curtea franceză a lui Phillipe d’Orléans, nepotul lui Ludovic al XIV-lea, a început să bea vin cu bule, iar vinificatorii francezi au revenit în cele din urmă asupra poziției lor.
Încă de la început vă spuneam că dopul de la șampanie e mai important decât credeți. Ei bine, așa e. Bulele din băutură trebuiau cumva păstrate în sticlă, așa că a apărut dopul de plută. Multă lume consideră că inventatorul primului dop a fost călugărul francez Dom Perignon. Totuși, trebuie menționat faptul că dopul de plută era folosit mult mai devreme pentru depozitarea vinului. Dom Perignon a creat și el un dop, considerat mai eficient și mai ermetic. Chiar dacă reușea să împiedice bulele să iasă din sticlă, dopurile lui erau periculoase. Acumularea de presiune făcea ca dopul sticlei să sară, iar asta ducea de multe ori la evenimente neplăcute. Lucrătorii trebuiau să poarte măști pentru a se proteja. De-a lungul timpului lucrurile s-au schimbat puțin, iar azi ne bucurăm, în siguranță, de sticlele de șampanie. Dopurile lor sunt bine susținute de un suport de sârmă care nu le permită să sară.