Descoperiri interesante. Puiul de mamut îngropat de peste 30 000 de ani
Animalul mumificat a fost găsit anul trecut pe teritoriul canadian. Puiul de mamut are părul, pielea și colții în formă intactă. Aflați în continuare cum a fost descoperit mamutul și de către cine.
Este fascinant cum oamenii descoperă lucruri noi, având posibilitatea de a ne transpune în trecut. De data aceasta, dăm timpul înapoi cu peste 30000 de ani. Deși este vorba despre o perioadă foarte lungă de timp, procesul de mumificare al puiului de mamut a fost unul de succes. Acest mamut lânos a fost descoperit în Canada Yukon, fiind îngropat pe un pământ strămoșesc, aparținând lui Trʼondëk Hwëchʼin. Teritoriul canadian Yukon este bine cunoscut pentru faptul că este un depozit de fosile. Potrivit unor geologi, rămășițele identificate ale mamutului constituie unul din exemplarele cele mai complete din America de Nord.
În ce stare a fost găsit puiul de mamut
La momentul descoperirii rămățițelor sale, mamutul era acoperit de noroi, dihnindu-se în poziție fetală. Geologii de la Yukon Geological Survey, dar și de la Universitatea din Calgary sunt de părere că puiul de mamut era de sex feminin, iar perioada în care a murit este marcată de era glaciară.
Cine a descoperit animalul mumificat
Este vorba despre un tânăr miner, care realiza săpături în permafrostul nordic al Canadei. În momentul în care încăcătorul său a lovit ceva neașteptat, acesta a tras un semnal de alarmă. Paleontologul Grant Zazula a declarat pentru Canadian Broadcasting Corporation faptul că descoperirea este „cea mai importantă descoperire în paleontologie din America de Nord”.
Lucruri interesante despre mamuți
În general, mamuții nu erau acoperiți cu păr, însă exista o excepție: mamutul lânos. Acesta se găsea adesea în Europa și Asia.
Epoca în care au trăit mamuții se numește Pleistocen – potrivit wikipedia.org pleistocenul este cunoscut și ca era glaciară, este epoca geologică care a început acum aproximativ 2.588.000 de ani și s-a terminat acum 11.700 de ani. Sfârșitul Pleistocenului corespunde cu sfârșitul ultimei perioade glaciare și, de asemenea, cu sfârșitul Paleoliticului folosit în arheologie.
Mamuții erau animale ierbivore.
Mamutul lânos era o specie populară, iar lungimea firelor de păr putea să ajungă la o dimensiune de 50 cm.
Majoritatea mamuților atingeau dimensiunea elefanților, însă cea mai mare specie de mamuți putea ajunge la 5 metri și este vorba despre mamutul de stepă.