Bianca, prima balerină supraponderală dintr-un film animat
Scurtmetrajul de animație „Reflect” introduce prima protagonista supraponderală din istoria companiei Walt Disney. Numele ei este Bianca și este o balerină care învaţă cum să-şi accepte corpul.
„Reflect” este un scurtmetraj despre dismorfofobie (tulburare dismorfică corporală, frica de diformitate) – regizat de Hillary Bradfield. Filmuleţul ne dezvăluie povestea Biancăi, o balerină supraponderală şi aflăm despre fricile ei privind dimensiunea corpului său.
Filme pentru copii cu subiecte sensibile
Animația de șapte minute începe cu un scurt interviu cu regizoarea Hillary Bradfield care explică provocările pe care le-a avut în crearea filmului. De asemenea, explică și modul în care a abordat acest subiect delicat. „Reflect” este parte a proiectului „Short Circuit”. În acest proiect, Disney invită cineaști celebri să realizeze filme experimentale dedicate unor subiecte sensibile. Aceste subiecte sunt: stimă de sine sau acceptarea fizicului indiferent de rasă, formă sau dimensiune.
În clipul lansat de Disney, Bianca își repetă exercițiile de balet într-o sală de dans, alături de alte balerine mult mai slabe decât ea. Nu se poate privi în oglindă din cauza temerilor pe care și le-a format despre propriul corp. Astfel că oglinda devine un personaj negativ în acest context. Animația are un mesaj pozitiv, iar Bianca învață singură să-și accepte corpul.
Introducerea Biancăi în universul Disney este parte dintr-o strategie mult mai vastă a companiei. Scopul companiei este de a crea protagoniști care ilustrează „personaje din grupuri sub-reprezentate, precum minoritățile rasiale sau comunitatea LGBTQ+”, conform urban.ro
Unii fani Disney susţin iniţiativa, alţii nu
Animația este un răspuns al companiei Walt Disney la o serie de petiții pornite începând cu 2014. În petiţii se cere introducerea unor personaje cu dimensiuni corporale diferite. De-a lungul timpului, compania a fost acuzată de multe ori că promovează stereotipuri nesănătoase legate de imaginea corpului.Toate prințesele – a căror imagine influențează inconștient percepția de sine a copiilor care le urmăresc – au dimensiuni imposibil de atins în realitate.
Imediat după lansarea animației „Reflect”, fanii Disney de pe rețelele de socializare s-au împărțit în două tabere. O parte aplaudă iniţiativa și o consideră un pas înainte spre o reprezentare mult mai corectă a societății în care trăim. Cealaltă parte, în schimb, acuză compania Disney că promovează obezitatea.
Disney se transformă după cerințele și nevoile publicului actual
Brandul a fost acuzat că este impasibil la legislația care limitează exprimarea identității sexuale sau de gen a copiilor în anumite state americane. După câteva săptămâni de atacuri constante, executivii Disney au cedat presiunilor. Ei au creat o strategie prin care plănuiesc să îi educe pe cei mici despre subiecte legate de genul și identitatea sexuală a copiilor.
În ultimii ani, compania a trecut prin mai multe controverse. O mare parte din vechile animații create de Walt Disney, în urmă cu aproape 100 de ani, au fost analizate din perspectiva socială contemporană. În urma analizei s-a constatat şi definit drept discriminatorii. Treptat, compania se transformă după cerințele și nevoile publicului actual.
O formă similară de educație civică și-a asumat și compania Mattel, care produce păpușile Barbie. Recent, au fost lansate păpuși dedicate femeilor de culoare şi păpuşi cu dizabilităţi.