Sărbătorile de iarnă pot fi stresante pentru copii. Cum îi ajutăm
Frumoasele sărbători de iarnă pot deveni stresante pentru copii. Cumpărăturile, surprizele şi emoţiile îi pot copleşi. E nevoie ca părinţii să-i observe cu atenţie şi să le ofere ajutorul. Iată câteva sfaturi pentru a le gestiona emoţiile.
Ajunul Crăciunului, Crăciunul, Revelionul toate sărbătorile frumoase din această perioadă pot deveni bulversante pentru cei mici. Specialiştii o numesc „cea mai stresantă perioadă a anului”.
Emoţiile părinţilor le pot da viaţa peste cap copiilor
Copiii pot deveni extrem de stresați în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a nu deveni copleșiți, e nevoie ca părinții să-i observe şi să le ofere ajutorul, conform retetesivedete.ro.
Dacă aveați impresia că cei mici nu știu ce se întâmplă în jurul lor, vă înșelați. Ei simt și înțeleg când părinții devin îngrijorați din cauza cheltuielilor sau suferă după absența celor trecuți într-o altă lume. Emoțiile adulților le pot da viața peste cap și copiilor. Părinţii sunt foarte îngrijoraţi şi agitaţi în această perioadă şi unii nu-şi dau seama că le transmit şi copiilor îngrijorarea lor.
Totodată, cei mici pot fi stresați și pentru că li se va modifica rutina zilnică, respectiv ora de masă, felurile de mâncare și ora de culcare. Și cei mici se pot simți copleșiți. Părinţii sunt rugaţi să fie atenți, în primul rând, la schimbarea comportamentului copilului. De asemenea şi la modul în care interacționează cu cei din jur. Pentru că s-ar putea ca anumite locuri în care vor merge să nu le fie pe plac. Sau întâlnirea cu anumiţi adulţi şi copii să-i irite. Atunci fie se închid în ei, fie reacționează cum nu v-ați fi așteptat.
Cum se manifestă copiii stresați
Un copil stresat poate avea și manifestări care să nu aibă legătura cu vreo boală, dar să-și sperie părinții. Cum am menţionat anterior, cei mici fie se închid în ei, fie reacţionează urât sau violent.
Copiii stresați pot să manifeste dureri de stomac, dureri de spate sau dureri de cap. Dacă micuțul are asemenea probleme, primul lucru care trebuie făcut este să stați de vorbă cu el. Și dacă simțiți că e nevoia, atunci apelați la ajutorul specialiștilor.
Cum pot fi ajutați
Potrivit reteteşivedete.ro, dacă cel mic nu e sigur sau nu-și dă seama de ceea ce simte, ajutați-l să se exprime. Trebuie să învețe să vorbească despre propriile nevoi, dorințe, speranțe. Nu țineți copiii în casă în perioada sărbătorilor, doar pentru că sunteți prea obosiți și nu vreți decât să stați în pat, la un film. Scoateţi-i afară, la plimbare, în vizite sau la o drumeţie.
Micuții au nevoie de plimbări, joacă, să asculte muzică și astfel emoțiile vor fi îndepărtate. Dar orice părinte trebuie să stabilească limite clare în ceea ce privește timpul alocat pentru odihnă. E important ca cei mici să fie răsfățați mai mult în perioada sărbătorilor și să aibă mai mult acces la televizor sau calculator, dar totul se face cu limită. Încurajați copilului să învețe singur să-și rezolve problemele, dar implicați-vă de la distanță.