Părinții dau în judecată jocul Fortnite. Sunt disperați de ceea ce li se întâmplă copiilor care joacă
Fortnite e un joc iubit în întreaga lume, adunând peste 350 de milioane de jucători online. Mai ales copii. Sunt însă părinți care consideră că jocul e periculos, copiii ajungând să fie dependenți de el. Jocul momentului, Fortnite, a fost atacat în instanță de trei părinți din Canada.
Părinții care au înaintat un proces împotriva Epic Games, compania din spatele jocului, consideră că Fortnite a fost conceput în mod intenționat să-i facă pe copii dependenți. În documentele depuse pentru proces părinții spun că dependența copiilor a ajuns până la punctul în care aceștia refuză să mănânce, să doarmă sau chiar să facă duș, pentru a nu se opri din joc. În același dosar se regăsesc și documente care citează recunoașterea de către Organizația Mondială a Sănătății, în 2018, a dependenței de jocurile video.
Cei de la Epic Games au răspuns acuzațiilor. Aceștia susțin că jocul le oferă părințiilor control, iar aceștia pot supraveghea experiența digitală a copiilor lor. „Părinții pot primi rapoarte care urmăresc timpul de joc al copilului lor în fiecare săptămână și solicită permisiunea părinților înainte de a face achiziții”, se arată într-o declarație citată de compania de jocuri, potrivit moroccoworldnews.com. În cadrul procesului se face o comparație între dependența de jocuri video și dependența de tutun. În mai puțin de doi ani, unul din copiii reclamanților a petrecut peste 7.700 de ore jucând Fortnite. Adică, în medie, copilul s-a jucat într-una cam 12 ore zilnic!
Jocurile video au și beneficii
Într-o lume în care părinții își fac griji cu privire la timpul petrecut în fața calculatoarelor, e bine de știut că jocurile video aduc și beneficii. Asta, bineînțeles, în cazul în care există o limită de joacă și un program bine stabilit. Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul medical JAMA Network Open, copiii gameri învață mai repede și mai ușor.
La studiu au participat aproximativ 2.000 de copii. Aceștia aveau vârste cuprinse între nouă și 10 ani și au fost împărțiți în două grupuri. Dintr-un grup făceau parte cei care nu joacă niciodată jocuri video, iar din celălalt făceau parte cei care petrec câte trei ore sau mai multe în fața ecranului, jucându-se. Ambele grupuri au avut de rezolvat două sarcini: una le-a testat capacitatea de autocontrol, iar cealaltă memoria de lucru. La final, cercetătorii au descoperit că cei care jucau jocuri video s-au descurcat mai bine în îndeplinirea sarcinilor. Mai multe despre studiu puteți afla de aici.