Cele mai interesante plante din lume. Crăciunița – simbol al sărbătorilor de iarnă
Astăzi, la rubrica despre Cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Euphorbia pulcherrima, denumită și crăciuniță. Ce lucruri cunoști despre această plantă? Haideți să aflăm împreună istoricul plantei și lucrurile interesante care țin de ea.
Crăciunița este originară din Mexic și America Centrală, făcând parte din familia Euphorbiaceae. Mai este întâlnită și sub denumirea de Poinsettia. De ce Poinsettia? Numele provine de la primul ambasador al Statelor Unite în Mexic, Joel Roberts Poinsett. În perioada anilor 1820, acesta a introdus Crăciunița în SUA.
Această plantă este foarte cunoscută pentru frunzele verzi și roșii pe care le are. Specifică perioadei Crăciunului, Poinsettia oferă un decor ideal locuințelor noastre, prin culorile sale. Simbolistica plantei este reprezentată de bucuria oferirii darurilor și iubirea sinceră. Se spune deseori despre Crăciuniță faptul că este toxică, însă aceasta nu reprezintă un pericol pentru copii sau animale de companie. Au fost realizate cercetări științifice care au demonstrate faptul că astfel de plante nu sunt dăunătoare.
Există și Crăciunițe sălbatice
Acestea sunt întâlnite în Mexic și se extind până în sudul Guatemalei. Din cauza factorilor care influențează habitatul populațiilor de Poinsettia sălbatice, acestea sunt foarte fragmentate. Unul dintre factori este reprezentat de defrișările neregulate. Astfel de plante au fost cultivate de azteci cu scopul de a le utiliza în medicina tradițională.
În ce perioadă înflorește
Atunci când înflorește Crăciunița, florile sunt micuțe și sunt înconjurate de frunze. Acestea își schimbă culoarea din verde în roșu. Aflați faptul că putem întâlni și Crăciunițe în culori precum roz pal sau non culoarea alb. Este unica plantă care își poate schimba culoarea frunzelor. Când are loc acest proces? Înainte de Crăciun! Motivul constă în faptul că este o planta fotoperiodică, astfel înflorește în perioada iernii, atunci când zilele sunt mai scurte.
Cultivare
Crăciunița are nevoie de a se dezvolta la temperațuri cuprinse între 14 și 22 ° C. Deși poate trăi la temperaturi mai scăzute, aceasta trebuie să fie evitată de îngheț. În timpul iernii, crăciunița necesită fertilizare o data sau de două ori pe lună. Fertilizarea presupune utilizarea de potasiu și fosfor. Odată cu începerea primăverii, crăciunița trebuie să fie tăiată și replantată. Mare atenție la tulpini și rădăcini! Acestea sunt destul de sensibile. În perioada verii planta poate să fie păstrată la soare, însă aveți grijă să o obișnuiți în mod treptat. Planta trebuie udată regulat, având nevoie de fertilizare lunar.
De ce este denumită floarea Crăciunului
Există un motiv anume pentru care tindem să creăm o legătură a crăciuniței cu sărbătorile de iarnă. Este vorba despre o legendă mexicană care se află la baza acestei asocieri. Menționăm faptul că există mai multe versiuni ale poveștii, însă acestea sunt similare între ele. Potrivit legendei, Pepita, o fată cu oportunități reduse, doarea să ofere un cadou pruncului Isus, în cadrul slujbei organizate cu ocazia celebrării Crăciunului.
Din cauză că nu avea suficiente posibilități pentru un cadou, fetița era foarte tristă. I-a venit în ajutor însă prietenul ei pe nume Pedro. Acesta i-a explicat faptul că orice dar va alege să-I ofere pruncului Isus, oricât de mic, pruncul va fi fericit fiindcă vine din partea unei persone care oferă din inimă. Pentru că nu știa ce dar să ofere, Pepita s-a pus să culeagă câteva buruieni aflate pe marginea drumului. Mai apoi a realizat un buchet din acestea și a intrat din nou în biserică. Chiar dacă era rușinată, în drumul său spre altar, cuvintele spune de Pedro i-au răsunat în minte. Aceasta a îngenuncheat și a oferit cadoul său lângă scena nașterii Domnului.
Ca printr-o minune, buchetul realizat din buruieni a început să înflorească. Buruienile au fost prefăcute în flori mari și roșii. Cei prezenți au fost impresionați de această întâmplare, considerând-o un miracol. Tocami din acest motiv numele a rămas „Flores de Noche Buena” adică Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).
Găsiți aici mai multe informații desprea această plantă deosebită.