Litera Z și evoluția acesteia. O istorie greu încercată
Alfabetul original a fost dezvoltat de un popor semitic care trăiește în Egipt sau în apropiere. Acesta a fost adoptat rapid și de restul popoarelor. Deși literele au evoluat pe parcursul istoriei, putem spune că nu toate au rezistat. Unele au rămas și s-au dezvoltat, iar altele au dispărut. Puțini știu că litera Z a avut o istorie încercată sau că aproape a dispărut la un moment dat. Aceasta a reușit să reziste și până în ziua de astăzi și probabil va mai rezista mult timp de acum înainte. Astăzi descoperim istoria literei Z.
Conform science.hotnews.ro ”primii oameni care s-au gândit să transforme sunetul Z într-o literă au fost cei din populațiile proto-semitice care populau zona Orientului Mijlociu acum vreo patru milenii. Că au fost canaaniții, că au fost misterioșii hicsoși care au și cucerit parte din Egipt acum vreo 3.700 de ani, nu se știe exact. Ce e cert este că litera Z apare ulterior în alfabetul fenician, sub forma Zayin. Era a 7-a literă din alfabet. Pe filiera feniciană, litera Z a ajuns la grecii antici, unde s-a bucurat de o mare cinste, în varianta „zeta”. Pe teritoriul geților, nu știm dacă exista litera, dar sunetul a avut poate cel mai mare succes de când e el pe lume.”
Litera Z și evoluția acesteia
Litera Z a ajuns în alfabetul latin datorită lui Appius Claudius, un om de stat și scriitor din Republica Romană. Datorită pasiunii lui pentru ortografie și gramatică, acesta a observat că litera Z nu exista în alfabetul latin. Aceasta era pronunțată ”Ț”. ”Atunci când îl pronunțau cum trebuie, romanii se schimonoseau de parcă ar fi avut „rânjetul unui cadavru”, după expresia ad litteram al lui Appius. Prin urmare, el cerut și a și obținut eliminarea literei Z din alfabet. Asta se întâmpla pe la anul 300 î.Hr. Vreo 200 de ani a durat nebunia, până când Marcus Fabius Quintilianus, faimosul retor roman, a pledat pentru reintroducerea literei Z în alfabet. A fost urmat de Cicero și alții, și iată cum a revenit ea, ca să o putem folosi toți astăzi” scrie science.hotnews.ro.
O istorie greu încercată
Litera Z a ajuns să fie aproape dispărută. Aceasta se pronunța diferit fațiă de pronunția actuală (”algiz”), însă nu știm exact ce simboliza nici astăzi. Naziștii i-au oferit conotații moderne. Când era întoarsă cu vârful în sus litera Z reprezenta viața. Din acest motiv o vedem des pe însemnele medicale. Dacă era întoarsă cu vârful în jos simboliza opusul, adică moartea. Cel de-al doilea simbol era des întâlnit pe mormintele naziștilor.
Litera Z în ziua de astăzi
”Poate vi se va părea interesant să aflați că simbolul a fost folosit în ultimii ani în Ucraina de diferite grupări cu vederi radicale de dreapta, adesea în combinație cu simbolul vieții menționat anterior, dar și cu alte rune cu conotații naziste. Un motiv în plus pentru motivația „denazificării” servită de ruși. Ultimii, dar nu cei din urmă, rușii au ales să plaseze litera Z pe echipamentul lor militar din Ucraina. Ce simbolizează ea nu se știe clar. E cert că, alături de literele V, A și O, a fost aplicată pentru a deosebi echipamentul rusesc de cel ucrainean, cu care seamănă izbitor” relatează science.hotnews.ro.