În preajma sărbătorilor de iarnă toți copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun. El le aduce cadourile mult dorite. Uneori, copiii se întâlnesc cu el și la grădiniță, în oraș sau chiar la ei acasă. În zilele noastre toată lumea îl recunoaște, dar totuși, care e povestea lui Moș Crăciun? Cum a apărut el?
Televizoarele și internetul fac parte din viața noastră de zi cu zi, iar în această perioadă e foarte posibil să fi văzut reclama de la Coca – Cola cu Moșul. Caravana companiei chiar s-a plimbat prin toată țara cu tirul emblematic. Multă lume crede că originea lui Moș Crăciun are legătură cu brandul Coca – Cola. Asta datorită faptului că Moșul se îmbracă în roșu, iar aceeași culoare este reprezentativă pentru brandul de sucuri. Surprinzător sau nu, între Coca – Cola și originea lui Moș Crăciun nu există nici o legătură. Ba mai mult, Moș Crăciun a apărut înaintea companiei. Se crede că Moșul, așa cum îl cunoaștem azi, a apărut în anii 1870, iar compania Coca – Cola a fost înființată în anul 1886.
Un lucru adevărat este că personajul a fost popularizat de către Coca – Cola. Începând cu anii 1930 au fost realizate mai multe reclame cu el. Până atunci, Moșul a apărut, îmbrăcat în hainele lui roșii, în desene pentru copii, în alte reclame mai puțin cunoscute și pe vederi. Ele au fost dezvăluite în 2008, de către Phil Mooney, directorul arhivei Coca – Cola. Tot atunci el a pus capăt zvonurilor conform cărora Moș Crăciun ar fi fost creat de compania de băuturi. „De fapt, noi nu considerăm că Moș Crăciun poartă culoarea noastră. Totuși, culoarea sa a ajutat mult compania deoarece este asemănătoare. Nu noi am fost cei care au venit cu ideea să-l îmbrace pe Moș Crăciun în roșu”, declara Mooney pe atunci.
Originea lui Moș Crăciun
Despre Moș Crăciun se vorbește de secole. Conceptul a fost inspirat de un alt personaj foarte iubit, și anume Moș Nicolae. El a fost un erou grec din secolul al IV-a, considerat apărătorul copiilor. De-a lungul timpului Moș Crăciun a fost ilustrat sub mai multe forme: mai gras, mai slab, îmbrăcat în haine verzi sau roșii. Haina roșie o poartă încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. A apărut pentru prima dată într-o reclamă pentru prune zaharisite a unei companii din New York.
Louis Prang, considerat părintele vederilor de Crăciun, îl înfățișa pe Moșul tot în hainele roșii pe care le cunoaștem azi. Iar ideea că Moșul e mai grăsuț provine de la un alt artist al vremii pe nume Thomas Nast. Diferența era că el îl mai îmbrăca pe Moșul și în alte culori decât roșu. Ambii artiști sunt la origini din Germania, țara din care provin mai multe tradiții ale Crăciunului.