Doi tineri români nevăzători au cucerit cel mai înalt munte al continentului american
“Să vezi până departe e una, să mergi până departe e alta” – spunea Constantin Brâncuși. Doi sportivi români nevăzători, Răzvan Nedu şi Alex Benchea au ajuns pe Muntele Aconcagua, de 6.962 m, cucerindu-l! Aducă au urcat muntele până în vârf. Ascensiunea lor este o premieră pentru România. Cei doi sunt membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing şi instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilităţi. Proiectul 7 summits Climb Again numără acum trei din cele mai înalte vârfuri ale celor şapte continente ale lumii: Elbrus, Kilimanjaro şi Aconcagua.
Au cucerit Vârful Aconcagua de 6.962 m
Răzvan Nedu care vede aproximativ 1% şi Alex Benchea – nevăzător- sunt sportivi Climb Again. Ei au reuşit să escaladeze vârful Aconcagua, 6.962 m, cel mai înalt munte al continentului american.
Ascensiunea unor sportivi români nevăzători pe Aconcagua este o premieră pentru România. De asemenea, este o realizare importantă pentru centrul Climb Again. Misiunea lor este terapia prin escaladă pentru copiii cu dizabilităţi fizice şi mentale, precum şi dezvoltarea încrederii acestora în forţele proprii.
https://www.facebook.com/ClimbAgain/videos/916599616018639/
După reuşitele înregistrate pe munţii Kilimanjaro (2019) şi Elbrus (2021), Alex şi Răzvan au purtat, în premieră pentru România, tricolorul pe “acoperişul” Americii de Sud. Aconcagua a devenit astfel al treilea vârf cucerit din proiectul 7 summits, care își propune escaladarea celor mai înalte 7 vârfuri ale celor 7 continente ale lumii. Cei doi sportivi ai Lotului Naţional de Paraclimbing au fost însoţiţi de alpiniştii Teofil Vlad, Anca Mihuţescu, precum şi de ghidul argentinian Pablo Tapia.
Ruta expediţiei
Ruta expediţiei s-a desfăşurat sub forma unui circuit numit Aconcagua 360. S-a pornit din tabăra de bază Plaza de Argentina (4.200 m). Coborârea s-a efectuat prin partea opusă a muntelui, prin Plaza de Mullas (4.300 m). Pentru a obţine o aclimatizare corectă, echipa a urcat muntele lent. Şi-a instalat taberele la înălţimi tot mai mari (4.900 m, 5.400 m şi 5.900 m) şi a revenit de două ori la tabăra de bază Plaza de Argentina.
Frigul extrem, presiunea scăzută, oxigenul rarefiat şi răul de altitudine şi-au spus pe rând cuvântul. Ultima etapă a ascensiunii a presupus un efort considerabil de voinţă şi anduranţă. În final, miza reuşitei pe Aconcagua a fost îndeajuns de puternică pentru a îi împinge pe Alex şi Răzvan până dincolo de limitele proprii.
Cine este Alex Benchea
Alex Benchea are 23 ani şi este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere şi i se spune „alpinistul cu ochii albi”.
„Aconcagua a fost în primul rând o muncă şi un succes de echipă. A fost cea mai lungă şi cea mai complexă ascensiune de până acum, iar circuitul 360 a necesitat mai multă logistică şi pregătire. Mi-a plăcut un lucru pe care l-a spus Teo, ghidul şi prietenul nostru în această expediţie. El a spus că, în primul rând, contează prestanţa. Să facem lucrurile cât mai bine, iar mai apoi vârful. Pentru mine, cele mai dificile momente s-au derulat între tabăra 1 şi tabăra 2. Acolo m-am luptat cu o insuficienţă respiratorie, cu frigul din ziua vârfului, iar mai apoi, coborârea. Acum, la final, pot spune că nu cred că vârful în sine contează, ci să ai un obiectiv, un ţel care să te ajute să evoluezi în viaţă”, a declarat emoţionat, Alex Benchea.
Cine este Răzvan Nedu
Răzvan Nedu are 25 ani şi este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing, vicecampion mondial la paraclimbing şi instructor de escaladă la Centrul Climb Again.
„În ziua vârfului, mi-a fost cel mai greu. Simţeam că nu pot străbate acei ultimi metri dintr-o bucată. Mă împiedicam la fiecare pas. Ceilalţi alpinişti, veniţi acolo din toată lumea, ne încurajau, ne aplaudau, dar eu tot mă opream, îmi pierdeam respiraţia, îmi căutam aerul. Ştiam că este nevoie de paşi mici şi de planificare. Aşa cum fac şi copiii de la sală. Cei mai mulţi fac acei paşi mici spre vârf, un vârf personal, numai al lor, care poate nu va fi un munte, ci încrederea că se vor descurca”, a mărturisit Răzvan Nedu.
Misiunea Asociaţiei Climb Again
Climb Again a dezvoltat la Bucureşti primul centru de terapie prin escaladă din Europa, în urmă cu 4 ani. Centrul coordonează Lotul Naţional de Paraclimbing al României. În 2022, cei 11 sportivi nevăzători, cu deficienţe de vedere şi deficienţe locomotorii ai lotului au obţinut 17 medalii la competiţiile internaţionale de paraclimbing.
Asociaţia Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE). Ea a fost fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.