Prima creșă verde din România a fost inaugurată. Ce înseamnă asta
La noi în țară Guvernul derulează un program național de construire de creșe prietenoase cu mediul. Prima creșă verde din România a fost inaugurată la Fălticeni, în județul Suceava, și va putea găzdui până la 70 de copii.
Creșa „Sfânta Ana” de la Fălticeni este prima creșă construită în municipiu în ultimii 30 de ani. Constructorii aveau ca termen de finalizare luna august a anului următor. Totuși, aceștia au reușit să o termine într-un timp record: trei luni și trei săptămâni. „Construim alte 211 astfel de creșe în România, prin care vom asigura 11.500 noi locuri în creșe pentru cei mici”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Creșa de la Fălticeni va găzdui 70 de copii și este organizată în trei nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico – gospodărești.
Creșa beneficiază de șapte dormitoare, patru camere de joacă, prevăzute cu vestiar și grupuri sanitare, spații pentru luat masa, cabinet medical și spații administrative. Aici vorbim despre birouri, spălătorie, călcătorie, bucătărie și un spațiu dedicat biberoanelor. Copiii se vor bucura de spații colorate, atractive și totodată moderne. „Județul Suceava are cinci creșe pe acest program. În valoare de circa 13 milioane de euro. Mai avem încă 15 creșe pe un subprogram de învățământ. Sunt creșe și în mediul urban și în mediul rural. În total avem 20 de creșe cu programe în derulare, cu valoare de 48 de milioane de euro”, a declarat, la inaugurare, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
O creșă „verde”. Ce înseamnă asta
Uitându-vă la clipul de mai sus și la imaginile inserate în galeria foto vă veți da seama că denumirea de creșă „verde” nu vine neapărat de la culoare. Vorbim de prima creșă modernă și prietenoasă cu mediul. Ea e dotată cu 65 de panouri solare și 43 de panouri fotovoltaice. Acestea asigură necesarul de energie și apă caldă din surse regenerabile. În plus, clădirea este foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri speciale. Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcție ca fiind una cu performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut.
„Am predat, în județul Suceava, prima creșă nouă și prietenoasă cu mediul, urmând să construim alte 211 în toată România. Noua creșă, primul obiectiv construit cu finanțare din PNRR, a fost finalizat și predat în Municipiul Fălticeni, unde nu a fost construită creșă nouă în ultimii 30 de ani. Lucrările au demarat în august și construcția este finalizată deja. Alte creșe sunt în construcție în Oradea, Marghita și în alte localități din România. Ministerul Dezvoltării a asigurat finanțarea în valoare de 15,5 milioane de lei pentru această investiție”, a scris, pe Facebook, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.