Junior Centenar permite părinților să strângă bani pentru copii lor. Cum deschizi un astfel de cont
Junior Centenar, un program guvernamental al Ministerul Finanțelor publice, le permite părinților să strângă bani cu ușurință pentru copii lor. Cum se poate deschide și depune bani într-un astfel de cont.
Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” are ca obiectiv înființarea unui cont special de economisire destinat copiilor. Acest cont vine sub formă de depozit și este denumit în continuare cont individual de economii Junior Centenar.
Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil, cu două condiții. El trebuie să fie cetățean român și să aibă vârsta mai mică de 18 ani.
Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat, la unitățile Trezoreriei Statului. Nu este necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.
Modul de funcționare a acestui cont este foarte simplu. El a fost elaborat după modelul utilizat de către alte țări europene. Scopul său este de a economisi fonduri pentru dezvoltarea și educarea copiilor. Fiecărui copil i se deschide un astfel de cont de economii atunci când se naște și este trecut în evidența populației.
Cum se pot depune bani în cont
În conturile Junior Centenar se vor putea depune oricând sume în lei. Ele vor putea fi virate de către părinții, reprezentantul legal al copilului sau orice altă persoană ce dorește acest lucru. Depunerile se pot face prin:
Virament bancar;
Mandat poștal prin oficiile „Poștei Române”;
Numerar în orice unitate a Trezoreriei Statului.
Deși programul este prezentat ca un cont de economii, el poate fi privit mai degrabă ca un depozit bancar. Nici titularul contului, adică micuțul, și nici reprezentatul legal nu se vor putea folosi de bani până când copilul va împlini vârsta de 18 ani.
Dobânda Junior Centenar este una fixă, de 3% pe an. La această valoare se va adăuga o primă de la Stat în valoare de 600 de lei. Prima este valabilă doar pentru conturile care sunt alimentate cu cel puțin 1200 de lei într-un an calendaristic.
Această dobândă se calculează și se plătește atunci când depozitul ajunge la data scadentă. Pe scurt, ea se va aplica în momentul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani. Chiar dacă sumele depuse într-un an calendaristic nu vor depăși valoarea minimă de 1200 de lei, dobânda tot se va acorda.
În ce situații se pot retrage banii înaintea împlinirii vârstei de 18 ani
Deși în mod normal sumele nu vor putea fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani, există câteva condiții care permit retragerea timpurie a banilor. Cu toate astea, de preferat ar fi să nu vă aflați într-o astfel de situație.
Fondurile vor putea fi retrase mai devreme în următoarele situații:
În cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia. Este vorba de boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;
În cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;