Invențiile au schimbat viața oamenilor. Beteala și strămoșii ei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre beteală, una din principalele decorațiuni de Crăciun, și strămoșii ei.
În această perioadă peste tot prin magazine găsim decorațiuni de Crăciun. Fie că sunt de cumpărat, fie doar înfrumusețează un loc, beteala e una din decorațiunile des întâlnite. Alături de globuri, despre care am vorbit într-un alt articol, aici, beteala oferă spațiului în care e pusă un efect aparte. Bradul pare mai bogat atunci când e decorat cu beteală, iar dacă e pusă în casă, pe balustrade, pervazuri sau mobilă, beteala te introduce în spiritul Crăciunului. E frumoasă, colorată, uneori chiar și elegantă, însă cum a fost ea inventată? Când a apărut?
Cum a apărut beteala și care sunt strămoșii ei
Deși pare că beteala există de când lumea, să știți că nu e chiar așa. Putem spune că beteala e chiar o decorațiune destul de modernă. Nu se știe cu exactitate când a apărut ideea de a decora, însă conform bbc.co.uk, ea datează din anul 1610, dintr-un loc din Germania numit Nurnberg. Pentru a-și decora pomii, oamenii foloseau fire subțiri de argint care reflectau lumina. Bineînțeles, aceste elemente de decor se regăseau doar la familiile înstărite care-și permiteau să pună argint în pomi.
Chiar dacă argintul arăta frumos și strălucitor la început, se păta destul de repede, ceea ce însemna că își pierdea aspectul. Așa că a fost înlocuit cu alte materiale, cum ar fi cuprul, aluminiul și plumbul. Cuprul era mai ieftin, așa că mai mulți oameni și l-au putut pierdute. Cu toate acestea, când a început Primul Război Mondial, în 1914, metale precum cuprul erau necesare pentru război. Așadar, s-a trecut la folosirea aluminiului pentru decorațiunile de Crăciun. Mult nu a fost utilizat nici el, fiindcă provoca incendii, așa că s-a trecut la plumb, care la rândul lui s-a dovedit a fi otrăvitor.
Într-un final a fost găsit și materialul cel mai potrivit pentru decorațiunile de Crăciun: pvc-ul, adică clorura de polivinil, un fel de plastic. Practic, role de pvc sunt băgate într-o mașină care le taie în fâșii subțiri și le amestecă între ele, iar la final rezultă decorațiunea pe care azi o numim beteală.