O meserie care necesită o bună comunicare, o pregătire muzicală şi multă cultură. Cu ce se ocupă un dirijor
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Am stat de vorbă cu Mihaela Silvia Roşca, singura femeie dirijor de la Opera Naţională Română din Timişoara.
Conform definiţiei, dirijorul este persoana de referință într-un ansamblu coral, orchestră, în general într-un grup muzical. Artiștii instrumentiști sau lirici se coordonează între ei sub conducerea dirijorului, care le indică timpii, ritmica și dinamicile dintr-o compoziție muzicală.
Ce este un dirijor
Mai pe scurt, dirijorul este o persoană care conduce o orchestră sau un cor. Singura femeie dirijor din Timişoara este doamna Mihaela Silvia Roşca. Angajată a Operei Naţionale Române din Timişoara din 1990, dirijoarea a condus peste 20 de titluri de opere, operete, musical-uri şi aproximativ 1.500 de spectacole. De asemenea, ea predă şi la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, unde a format zeci de tineri.
„Un dirijor face ca 100 de participanţi să cânte ca unul singur. Asta e valabil şi pentru orchestră şi pentru corişti, solişti sau o altă formaţie mare”, ne explică Mihaela Silvia Roşca.
Bagheta magică
Instrumentul dirijorului este bagheta. Dar bagheta este magică? „Bagheta ar trebui să fie magică, ca cei o sută despre care vorbeam să ofere celor din jurul lor bucurie, frumuseţe, muzică frumoasă”.
Cum aţi ales muzica? „Am trăit intr-o familie de muzicieni, mama era profesoară de teorie muzicală şi dirijor de cor, bunicul meu era violonist şi lutier. Însă mama mea m-a îndrumat spre acest tărâm minunat al muzicii şi nu regret asta” – ne-a mărturisit doamna dirijoare.
Cum aţi ajuns la dirijorat, ce v-a determinat să alegeţi dirijoratul? „Eram copil când mama mea m-a dus la un spectacol la Opera Naţională din Bucureşti, iar eu eram interesată de cel care era în fosă şi dădea din mâini. Mi se părea că are un rol. De abia după ce am început să lucrez cu orchestre, să studiez dirijatul de la 15 – 16 ani am înţeles cât de dificilă este profesia, dar în acelaşi timp cât de frumoasă este, cât de fascinantă este”.
Spectacole de suflet
Care sunt spectacolele care v-au rămas în suflet? „Au fost destul de multe. Câteva îmi sunt foarte dragi. E vorba de Traviata cu care am debutat în meseria de dirijor de operă, în 1985, apoi Boema, Liliacul şi nu în ultimul rând, Bal la Savoy”.
Aţi visat să dirijaţi un anumit spectacol şi nu vi s-a împlinit visul? „Da, am visat să dirijez Aida şi Simfonia a 9-a de Beethoven. Nu am avut ocazia, dar în viaţa unui dirijor nu se ştie niciodată”.
Cine v-a îndrumat în această meserie? „Mama m-a îndrumat la început şi după aceea am studiat cu profesori de renume, naţionali şi internaţionali”.
Spuneam la început că instrumentul dirijorului e bagheta şi că s-ar putea ca acestă baghetă să fie magică. Care e misterul acestei profesii? „Bagheta dirijorului deşi e magică, nu sună, însă îl provoacă pe dirijor să găsească soluţii ca aceia cu care lucrează să-l urmeze şi să-i convingă de versiunea lui interpretativă şi să facă împreună un lucru frumos. Pentru asta trebuie să aibă o pregătire complexă, nu numai muzicală”.
Calităţile de care are nevoie un dirijor
Ce calităţi trebuie să aibă un dirijor? „În primul rând, trebuie să ştie să comunice cu colectivul. Un dirijor se presupune că are o pregătire muzicală temeinică. Dar nu este suficientă. Trebuie să-i convingi de soliditatea cunoştinţelor tale muzicale, până la urmă să-i vrăjeşti şi pe ei, cu bagheta ta magică, şi cu forţa persuasiunii, cu forţa cuvântului exprimat. În afara de asta trebuie să ai cunoştinţe şi din alte domenii: matematică, acustică, filosofie, filologie, dramaturgie, literatură, o grămadă. Trebuie să fie un om foarte cultivat acel dirijor” – adaugă doamna Mihaela Silvia Roşca.
Recomandări pentru tinerii care vor să devină dirijori
Ce le-aţi recomanda tinerilor care pornesc pe acest drum? „Să nu neglijeze disciplinele muzicale, pentru asta un dirijor trebuie să fie foarte, foarte bine pregătit, din punct de vedere muzical, altfel riscă foarte mult în colaborarea cu colectivul, pentru că atunci când nu ştii poţi să ai surpriza ca cei din faţa ta să te găsească nepregătit. Trebuie să citească foarte mult, să aibă cunoştinţe din domeniul dramaturgiei, filozofiei în aşa fel încât să recurgă la ele cu dezinvoltură. Trebuie să urmeze un liceu de muzică, conservatorul sau o facultate de muzică. Mai trebuie să ştie un instrument, dar eu cred că pianul le uşurează munca, pentru că orice partitură de dirijor, se reduce la o partitură pentru pian.
„Dacă vrei să conduci orchestra, trebuie să întorci spatele mulţimii”, spunea James Crook. Cât adevăr este în această afirmaţie? „Da, într-adevăr, dirijorul nu poate dirija cu faţa spre public. E şi neproductiv. Dar nu este un act de impoliteţe, ci el trebuie să vrăjească şi ce are în faţă şi ce are în spatele lui”, ne confirmă singura dirijoare din Timişoara.
În 6 ianuarie 2023, Mihaela Silvia Roşca va dirija spectacolul My fair lady la Opera Naţională Română din Timişoara. Sunteţi invitaţi la Operă să o vedeţi şi să auziţi cum vrăjeşte orchestra şi pe muzicieni.