Hanuka, Festivalul Luminilor. Ce se întâmplă și cine se bucură de această sărbătoare
Evreii din toată lumea sărbătoresc în această perioadă Hanuka sau Festivalul Luminilor, cum mai e numită sărbătoarea. De duminică, 18 decembrie, și până-n 26 decembrie vor aprinde seara lumânări într-un sfeșnic special, vor mânca din preparate specifice, iar copiii se vor juca cărți, se vor juca cu titirezul și vor primi bani de Hanuka.
Hanuka este sărbătorită în fiecare an în luna decembrie, anul acesta fiind în perioada 18 – 26 decembrie, suprapunându-se cu Crăciunul. Practic, asta și e. Un fel de Crăciun al evreilor. În fiecare seară din această perioadă oamenii aprind câte o lumânare care se află pe un sfeșnic special, numit hanuchia. Acesta are nouă brațe: opt dintre ele sunt pentru lumânările care marchează fiecare seară de sărbătoare, iar al nouălea braț este al lumânării numite șamaș. Aceasta e o lumânare ajutătoare cu care se aprind celelalte lumânări.
De Hanuka, în fiecare seară, oamenii aprind câte o lumânare. Astfel, în prima zi, s-a aprins lumânarea șamaș, iar apoi prima lumânare de Hanuka. În a doua zi se aprinde lumânarea de șamaș, după care se aprind prima și cea de-a doua lumânare de Hanuka. Ritualul continuă tot așa până când, în cea de-a opta zi, se aprind cu șamașul toate cele opt lumânări de Hanuka. Pe lângă faptul că se aprind lumânări, evreii se roagă, mănâncă clătite, gogoși umplute cu dulceață și chiftele de cartofi.
Semnificația celor opt zile de sărbătoare
Aprinderea celor opt lumânări, fiecare într-o seară, are o semnificație religioasă. În vremea lui Iuda Macabeu o mică armată a luptat împotriva grecilor și, ca prin minune, au învins. Aceștia au intrat în Templul din Ierusalim și acolo avea să aibă loc un alt miracol. Se spune că atunci când au vrut să aprindă lumina în sfeșnicul menorah, evreii mai găsiseră ulei care să le ajungă doar pentru o zi. Mare le-a fost mirarea când au văzut că uleiul le-a ajuns nu pentru o zi sau două, ci pentru opt zile. Ieri, în prima zi de Hanuca, în Piața de Vest din Budapesta, acolo unde a fost instalat un sfeșnic hanuchia, a fost aprinsă prima lumânare. Sărbătoarea e celebrată de evrei în special acasă, dar și în sinagogi.