Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul din Timișoara, restaurată
De-a lungul timpului mai multe personalități importante au trecut pragul Filarmonicii Banatul din Timișoara. Pe lângă momentele susținute pe scenă, artiștii și-au lăsat amprenta și pe hârtie. Mai precis, în Cartea de Aur, cum a fost ea numită după înființarea Societății filarmonice (21 octombrie 1871). Astăzi, datorită muncii a două restauratoare ale Muzeului Național al Banatului, Cartea de Aur și-a căpătat strălucirea de odinioară.
Cartea de Aur nu este o carte oarecare. Ea are o semnificație istorică atât pentru Filarmonica Banatul Timișoara, cât și pentru regiune și țară, în general. Ce o face cu adevărat specială sunt semnăturile marilor muzicieni și melomani care au onorat invitația de a trece pragul instituției începând cu secolul al XIX-lea. Printre ei se numără violonistul Pablo de Sarasate, Madrid (24 martie 1877), compozitorul Johannes Brahms, Viena, și violonistul Joseph Joachim, Berlin (15 septembrie 1879), Bela Bartok, Viena (16 februarie 1906).
Când Brahms și Joachim au venit la Timișoara, în presă se scria: „(…) de data aceasta nu este vorba de o afacere. Ci de concertul unor muzicieni care sunt niște stele pe firmamentul muzicii. Joseph Joachim fiind cel mai mare violonist, iar Brahms primul compozitor ale cărui compoziții sunt lipsite de superficialitate și șarlatanii de viitor”.
Cartea de Aur, restaurată în trei luni
Sute de ani au trecut de când a fost înființată Cartea de Aur. Timpul și-a pus amprenta, iar cartea a trebuit să treacă printr-un proces de restaurare. De acesta s-a ocupat Miruna Anda Rada, de la Muzeul Național al Banatului, sub atenta îngrijire și îndrumare a directorului de departament, Floare Ghercia, cu o experiență de aproape 40 de ani în domeniu. Cu ea am stat și noi de vorbă, în cadrul unui interviu pe care-l puteți accesa aici. Procesul de restaurare a Cărții de Aur a fost unul complex și îndelungat. A necesitat dedicare, pricepere și atenție la detalii și s-a derulat pe parcursul a trei luni. În semn de recunoștință pentru munca depusă, Filarmonica Banatul le-a premiat pe cele două restauratoare datorită cărora Cartea de Aur a fost readusă într-o stare impecabilă.
În 27 aprilie 1997, în Cartea de Aur au semnat și Regele Mihai I al României, Regina Ana, Principesa Margareta și Radu Duda. Acum, după ce cartea a fost restaurată, și tradiția a fost reluată. Așadar, cu ocazia revenirii în Timișoara, maestrul Cristian Măcalaru a semnat în Cartea de Aur. A făcut asta după concertul pe care l-a susținut miercuri, 14 decembrie, pe scena Sălii Capitol. Cristian Măcalaru este dirijor principal al Orchestrei WDR Sinfonieorchester din Koln, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”. În 2020 el a câștigat Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”. Pe plan mondial maestrul e recunoscut drept unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale.