Copiii se așteaptă să primească multe cadouri cu ocazia sărbătorilor. În funcție de vârstă copilului și de scrisoarea trimisă lui Moș Crăciun, părinţii pot alege cadoul perfect. De multe ori, părinţii cumpără copiilor cadouri scumpe, doar ca să îi vadă mulțumiți si sa nu se simtă prost faţă de colegii de la școală. Fac asta chiar dacă eforturile financiare sunt mari. Credeţi că e potrivit acest lucru? Dăm sau nu vina pe Moş Crăciun atunci când nu ne permitem cadouri?
Am stat de vorbă cu Simona Elena Popa, psihoterapeut de cuplu şi familie, pentru a vedea cum e mai bine să procedeze părinţii cu darurile pentru copii.
Nu ne naştem părinţi, părinţi devenim. E foarte greu uneori să gestionezi relaţiile cu copiii, să nu ştii cum să reacţionezi, ce să spui, cum să transmiţi. Simona Elena Popa ne-a ajutat să desluşim mai uşor nevoile copiilor şi să procedăm corect în relaţiile cu aceştia.
ŞTIRI PENTRU COPII: Există un sistem sau vreo strategie după care ar trebui să se orienteze părinţii atunci când cumpără cadouri pentru copii? Doar de zile de naştere, Crăciun, Paşte sau fără ocazii speciale?
SIMONA ELENA POPA: Există o anumită nevoie „moștenită” din generație în generație. Avem și povestea Crăciunului, care deseori îi pune pe părinți în situații dificile de a nu mai știi ce e bine și ce nu e bine pentru copilul lor. Mass-media cu ajutorul unor „experți” idealizează calitatea de a fi părinte și pune presiune pe aceștia să facă cadouri la „modă” prin intermediul reclamelor. Sau, mai rău, prin comparațiile cu alți copii/familii. E bine să punem preţ pe unicitate, fiecare copil e unic și nevoile fiecăruia sunt diferite. Cadourile pot fi simbolice și frumoase fără a avea valoare financiară. De exemplu: o scrisoare de mulțumire, pentru ce a realizat în ultimul an. Sau un joc interactiv, gen şah, jocuri ce dezvoltă creativitatea și relațiile sociale.
ŞTIRI PENTRU COPII: Copiii își doresc foarte multe și fac liste lungi de dorințe pentru Moș Crăciun, iar părinţii nu le pot satisface, de multe ori, toate dorinţele. Cum ar fi indicat ca părinții să le spună copiilor că ceea ce-și doresc ei e foarte scump și nu se poate?
SIMONA ELENA POPA: Cred cu tărie în ce pune părintele la baza educației copilului său. Timpul și iubirea consolidează încrederea și relațiile cu părinții și, zic eu, sunt cele mai importante resurse care le poți avea fără costuri financiare.
Îmi amintesc atâtea liste de Crăciun făcute de copiii orfani care scriau simplu: „vreau să am părinți, vreau să îmi cunosc mama, vreau cărți cu povești, dulciuri, ghete cu blană, o căsuța,o geacă groasă, un telefon”. Acestea sunt cadouri normale care ajută la confortul personal, nu e nimic exagerat.
Îmi amintesc de relatarea unei învățătoare, din care avem de învățat. La un moment le-a dat tuturor copiilor în preajma sărbătorilor o foaie de hârtie pe care era întrebarea: „De ce anume are nevoie un copil pentru a fi fericit?”. O fetiță de opt ani a scris: „Eu cred că un copil, ca să fie fericit, are nevoie de iubire”. Așadar, revenind la întrebarea dumneavostră – ce ar fi indicat să le spună părinții copiilor?! „În acest moment nu pot să îți cumpăr acest lucru, îmi pare rău. Atât am putut să îți ofer. M-aș bucura să folosești acest cadou”. Și dacă sunt triști, să le fim alături în tristețe.
ŞTIRI PENTRU COPII: Dăm vina pe Moş Crăciun când nu ne permitem cadouri? Ce ar trebui să facă părinții atunci când nu găsesc un lucru anume de pe lista dorințelor sau nu și-l permit?
SIMONA ELENA POPA: Moș Crăciun nu este vinovat. Mai degrabă, noi, ca părinți nu știm să gestionăm emoțiile, din lipsa educației și din lipsa unui model de urmat. Găsim cel mai adesea răspunsurile pe care le-am auzit și noi de la părinți :„Lasă că-ți trece până la anul sau până te-nsori”. Sau facem o glumă, lăsăm copilul în lacrimi și ieșim, căci e prea greu să-l vedem în starea aceasta. Părinții ar trebui să își asume rolul și să stea de vorba cu copilul. Nu putem să îi oferim totul, indiferent cât de bine intenționați suntem. Și e normal să fie așa.
ŞTIRI PENTRU COPII: Cum consolăm un copil atunci când e dezamăgit că nu a primit ce își dorea de la Moș Crăciun?
SIMONA ELENA POPA: În primul rând, ascultându-l, ținându-l în brațe, ştergându-i lacrimile, normalizându-i dezamăgirea: „e normal să fii dezamăgit, te așteptai la altceva”. Să fii alături de el emoțional, liniștindu-l cu prezența noastră. Nu recomand niciodată comparațiile gen: „alți copii nu au ce ai tu, ești nerecunoscător, eu am avut o viață grea etc.”.
ŞTIRI PENTRU COPII: Copiii se laudă cu ceea ce au primit, iar uneori cadourile devin motiv de bullying. Cum ar putea părinții/cadrele didactice evita o astfel de situație?
SIMONA ELENA POPA: În primul rând trebuie să recunoaștem cât de dificil este acest rol. E foarte greu să ne gândim la tot ce implică rolul de părinte. Ține tot de educația primită, de reguli şi limite. Cred că la orele de dirigenție mai ales se pot aborda aceste teme.
ŞTIRI PENTRU COPII: E potrivit ca părinții să dăruiască copiilor o sumă de bani ca să-și cumpere ei ce vor?
SIMONA ELENA POPA: Depinde, este importantă etapa de vârstă. Până în adolescență, personal, nu sunt de acord cu oferirea unor sume de bani. În adolescență e discutabil, putem să verificăm cu adolescentul de ce anume are nevoie și să îi cumpărăm ce ne permitem. Cred că fiecare familie, indiferent de buget, poate să găsească resurse să facă un cadou copilului său. Studiile spun că educarea și creşterea copiilor se referă la stabilirea unei legături de apropiere cu copiii noștri și stabilirea limitelor. Asta duce la sănătate mintală.
ŞTIRI PENTRU COPII: E bine ca părintele să cumpere ce crede el că merită copilul, în loc să-i cumpere copilului ce-și dorește el și ce-l face fericit?
SIMONA ELENA POPA: E o întrebare capcană. Părintele este responsabil de copil şi de nevoile lui, nu invers. Părintele știe sigur de ce are nevoie copilul. Cuvântul „merită” e un cuvânt imperativ și personal nu folosesc astfel de cuvinte. Când părinții pun preț pe succesul financiar mai mult decât pe relații, pe comunitate, pe dezvoltarea personală, șansele sunt foarte mari ca acest copil să dezvolte aceleași valori. Dacă e ceva ce merită un copil, el merită să fie îngrijit, să fie iubit necondiționat. Să fie ajutat să treacă prin perioade dificile și să fie asigurat că valoarea lui nu se bazează pe note. Nevoile emoționale nesatisfăcute, pot duce la anxietate, suferință internă reprimată care evident duce la depresie. Ar trebui să ne gândim la progres care este realizat doar din efort comun. Așadar recomand cadouri de educație, cursuri creative, cluburi de carte, lecții de dans etc.
ŞTIRI PENTRU COPII: Ce părere aveți despre cadourile – recompensă ? Pentru fapte bune, note mari etc.
SIMONA ELENA POPA: Nu sunt de acord, crează precedent și cred că sunt recompensate deja cu note. La cadourile recompense, accentul e pus mai degrabă pe un stil parental care motivează extern și promovează materialismul ca substitut al efortului personal și interpersonal. Acest model de recompensă e foarte întâlnit și le poate crea copiilor un sistem deficitar de valori. Îi abandonează emoțional și îi încurajează să renunțe la motivația de a învață, îi ține dependenți de bunuri materiale.
Dezvoltarea copiilor noștri este cel mai mult influențată de calitățile și defectele noastre, de contribuția noastră unică și decisivă că părinți. Cu toții ne dorim copii care să poată iubi și să fie iubiți, fără să fie condiționați financiar. Copii care se pot descurca în exteriorul căminului și să aibă o viață fericită. Ne dorim că ei să fie autonomi, puternici, capabili să gestioneze relații. Așadar e bine să ne întoarcem spre noi și să analizăm modul în care ne creștem copiii și apoi să lucrăm la flexibilitate.
Nevoile lor se schimbă odată cu vârstă și e de dorit să ne mulăm pe aceste etape de creștere. Stilul parental nu e etern, e modificabil. Dacă îl susținem și îl ajutăm în perioade dificile, copilul poate să dezvolte un sentiment de siguranță. Astfel, ne va ține la curent cu ce îl pasionează, ce îl macină și va reveni la noi de câte ori are nevoie.
Sursa foto din arhiva personală Simona Elena Popa
De la 1 ianuarie cresc alocaţiile copiilor. Câţi bani primesc în plus