Cum ne debarasăm corect de electrocasnicele uzate? Doar 8,4% din gospodării reușesc
Cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, ECOTIC a realizat prima cercetare pe tema: Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni. ECOTIC este cea mai mare organizație din România de transfer a responsabilităților producătorilor de echipamente electrice.
În cadrul cercetării, ECOTIC a evidențiat care sunt echipamentele electrice mici din casele românilor, când au fost achiziționate și dacă acestea erau noi sau la mâna a doua, precum și câte dintre acestea sunt funcționale sau nefuncționale și care este intenția consumatorului în ceea ce privește debarasarea ulterioară. A fost analizat și comportamentul populației referitor la debarasarea deșeurilor electrice rezultate.
Cum ne debarasăm corect de electrocasnicele uzate?
Conform budgetdumpster.com a scăpa de dispozitivele electronice vechi, cum ar fi televizoarele, computerele și telefoanele mobile, poate părea dificil. Există de fapt mai multe opțiuni pentru eliminare. Multe produse electronice învechite sunt încă valoroase și pot fi donate sau reciclate. Dacă nu, există o mulțime de alte alternative pentru a le arunca. Înainte de a arunca electronicele, eliminați toate informațiile dvs. personale. Dacă oricare dintre dispozitivele dvs. electronice include baterii reîncărcabile, scoateți-le înainte de a le arunca și reciclați-le separat. Bateriile reîncărcabile conțin substanțe nocive care nu ar trebui trimise la gropile de gunoi.
Doar 8,4% din gospodării debarasează corect electrocasnicele uzate
10,5% din echipamentele de mici dimensiuni analizate în studiu sunt păstrate de proprietar chiar și atunci când sunt stricate sau nefolosite. Chiar dacă o tremie din acestea nu mai funcționează, doar 8% din românii care au participat la studiu doresc să le debaraseze iar 42% declară că le vor păstra în continuare. Camerele foto digitale sunt echipamentele de mici dimensiuni pe care 5% din populație le păstrează fără a le utiliza chiar dacă sunt funcționale. Telefonul mobil se regăsește în toate locuințele din România, iar în 27% dintre ele sunt peste 5 astfel de aparate, atât funcționale cât și nefuncționale. Doar 8,4 % din gospodării debarasează corect electrocasnicele uzate. 4.550 de tone au fost aruncate alături de gunoiul menajer sau pur și simplu abandonate pe spațiul public.
Cauzele debarasării greșite
Debarasarea necorespunzătoare a electrocasnicelor uzate este cauzată de un grad de conștientizare încă scăzut privind problema. Putem menționa și lipsa infrastructurii de colectare. Doar 29% din cetățenii care au participat la studio au cunoștințe privind un punct de colectare al deșeurilor electrice. Cei care doresc să păstreze în continuare electronicele uzate consideră că este bine să aibă echipamente de rezervă. Unele persoane le atribuie chiar o valoarea sentimentală. În același timp, 32% nu știu ce trebuie să facă cu ele sau unde ar trebui duse.