Locuri de poveste din România. Colinele Transilvaniei, noua destinație ecoturistică
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Ministerul Turismului a certificat Colinele Transilvaniei drept destinație ecoturistică. Zona se întinde pe o parte din teritoriul județelor Brașov, Mureș și Sibiu. Delimitările sunt făcute de râurile Târnava Mare, Olt și bazinul Hârtibaciu. Certificarea recunoaște „dezvoltarea destinației Colinele Transilvaniei pe principii durabile” și va putea fi folosită în promovarea experiențelor turistice în zonă pe o perioadă de trei ani. La noi în țară mai sunt alte trei destinații certificate de Ministerul Turismului. Este vorba despre Țara Hațegului – Retezat, Țara Dornelor și Eco – Maramureș.
„Trei județe, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunități care oferă experiențe de suflet pentru turiștii români și străini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case săsești tradiționale renovate și transformate în pensiuni. 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumeție sau cicloturism. Toate într-un peisaj natural pe care oamenii l-au menținut aici de sute de ani”, se arată în comunicatul de presă transmis de WWF România.
Colinele Transilvaniei, un loc apreciat de turiști
Turiștilor le place să revină în Colinele Transilvaniei. O fac pentru cultură și tradiții, dar și pentru vacanțele în mijlocul naturii. Conform WWF România, în ultimii cinci ani procentul celor care vin în zonă de mai multe ori pe an a crescut de patru ori, iar durata vizitelor de peste trei nopți s-a dublat.
„Aventura de a avea o destinație ecoturistică în zona Transilvaniei a început acum peste 10 ani. Atunci când un grup local de inițiativă a văzut ecoturismul ca o modalitate de a ajuta această zonă, cu valori naturale și culturale bine păstrate, să se dezvolte echilibrat folosind aceste valori ca elemente principale de atracție pentru turiști. Și asta a funcționat. Mai întâi pentru vizitatorii din străinătate, care au apreciat unicitatea experiențelor din Colinele Transilvaniei. Apoi, în ultimii cinci ani, din ce în ce mai mult, și pentru români.
Este o mare bucurie pentru toate organizațiile care s-au alăturat inițiativei și care contribuie, în multe comunități din zonă, la dezvoltarea locală bazată pe ecoturism. În același timp, pentru noi cei implicați, este o onoare care ne obligă să promovăm menținerea unui standard ridicat al experiențelor și al serviciilor turistice. Pentru a păstra această certificare și a rămâne autentici pentru turiști”, povestește Cristina – Ana Iliescu, din Unitatea de Management a Destinației. În Colinele Transilvaniei există o mulțime de obiective turistice de vizitat și descoperit. Pentru a afla mai multe despre ele puteți intra aici.