România, pe primul loc la mortalitatea infantilă în Uniunea Europeană
Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă privind mortalitatea infantilă în țara noastră. Aceasta ar putea fi prevenită într-o mare măsură prin dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie. Având la dispoziție echipamentele medicale necesare și programe specifice care să vină în sprijinul mamelor și copiilor, situația s-ar putea schimba în bine.
Potrivit celor mai recente date la nivelul UE, vizând anul 2020, rata mortalității infantile în România este de 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană. Din păcate, unele județe din România depășesc de peste trei ori media din Uniunea Europeană. Potrivit INS 2020, mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuți vii, în județul Satu Mare, și la 10 la mie, în județul Tulcea. Organizația Salvați Copiii România face un apel pentru dotarea urgentă a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.
Situația mortalității infantile în România
Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii;
Tulcea – 10%;
Olt – 9,6%;
Mureș – 8,2%;
Suceava – 8,2%;
Harghita – 7,7%;
Mehedinți – 7,6%;
Brașov – 7,1%.
În anul 2020, peste 1000 de copii sub un an au decedat în România. Cu o extindere a accesului la servicii medicale în perioada de sarcină, aceste decese puteau fi prevenite.
Implicându-te poți face o schimbare
Începând cu anul 2010 și până în momentul actual, organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale din toate județele țării. Printre acestea se numără secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie. În acest an, Salvați Copiii România a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.
„Atunci când vine vorba despre salvarea vieții unui prematur, fiecare secundă e vitală, de aceea e crucial ca medicii să aibă la îndemână aparatură medicală performantă. Pentru a putea dota toate maternitățile și secțiiile de terapie intensivă neonatală cu incubatoare, cu ventilatoare de suport respirator, fiecare donație contează. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă, direct, investiție în viață”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Află cum poți să ajuți
Investițiile făcute în maternități ajută copiii să aibă o șansă la viață. În acest sens, organizația Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România. Despre ce este vorba? Direcționarea a 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală. Se dorește dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers au posibilitatea de a descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe site-ul Salvați Copiii. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2022. Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit.
Salvați Copiii România se ocupă de constituirea unor programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială. De-a lungul activității sale, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili.
Salvați Copiii este membru în cadrul celei mai mari organizații independente din lume „Save the Children”. Această organizație promovează drepturile copilului şi cuprinde 30 de membri. Pe lângă cele menționate, organizația desfășoară programe în peste 120 de țări. Viziunea organizației Salvați Copiii constă într-o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare. Un număr impresionant de peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.