33 de ani de la Revoluție. Ce activități au loc cu această ocazie
Mâine se împlinesc 33 de ani de la începutul Revoluției. În seara din 16 decembrie a anului 1989, într-o zi de sâmbătă, începea Revoluția Română din Decembrie 1989. Este evenimentul căruia îi datorăm toată viața noastră liberă de azi. Primul om care a scandat „Jos Ceaușescu” a fost poetul timișorean Ion Monoran, care a decedat în 1993. Pentru a aniversa cei 33 de ani care au trecut se organizează diferite activități li evenimente.
Cât încă trăia, Ion Monoran a povestit cum a început Revoluția. Încă de dimineață s-a simțit o tensiune în Timișoara. Apoi, seara, sute de oameni s-au strâns în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes care urma să fie mutat la altă parohie. Deși mulți îl consideră pe preot un „motor” al revoluției, realitatea e mult mai complexă. În timp ce membrii bisericii lui protestau în fața casei preotului, acesta a ieșit la geam și le spunea să nu-i facă probleme lui și soției lui căreia i s-ar fi făcut rău. După ce „problema” a fost rezolvată, căci primarul de atunci a intervenit, timișorenii au început să-și exprime nemulțumirea față de regimul comunist.
Când a început Revoluția
Mulți oameni voiau să se alăture inițiativei, însă nu îndrăzneau din cauza Securității. Pentru a prinde curaj, lumea a început să cânte „Hora Unirii” și strigau diferite lozinci precum „Libertate” și „Români veniți cu noi”. După ce grupul s-a extins, Ion Monoran a venit cu ideea de a opri tramvaiele pentru a fi cât mai mulți, iar apoi să pornească împreună către Comitetul Județean de Partid. Și asta s-a întâmplat. În doar câteva minute s-au strâns aproximativ 800 – 1.000 de persoane.
Planul era să se ajungă în cartierele muncitorești și la fabrici pentru a-i chema pe oameni a doua zi la Catedrală. O unitate de soldați și trei camioane au încercat să blocheze coloana fără succes, iar în zona Pieței Dacia au avut loc altercații cu trupele antitero. Oficial, începuse Revoluția. Autoritățile dădeau în oameni cu bastoane și gaze lacrimogene și aruncau petarde, iar timișorenii ripostau cu pietre. Apoi au început arestările. Situația a luat în scurt timp amploare, iar în noaptea din 16 spre 17 decembrie toate ieșirile din oraș au fost blocate, iar Timișoara era izolată de restul țării.
Activitățile care marchează 33 de ani de la Revoluție
Cu ocazia zilei de 16 decembrie, când se împlinesc 33 de ani de la Revoluție, în Timișoara au loc mai multe evenimente. Mâine, de la ora 14:00, la Opera Română, în foaierul cu oglinzi, are loc vernisajul unei expoziții de artă plastică. Aceasta poartă numele „33 de ani de la Revoluția Română, comemorată de elevi timișeni”. Tot atunci vor fi premiați elevii participanți la un concurs de istorie dedicat Revoluției și va fi prezentat documentarul „Timișoara – Remember 1989”. Tot mâine, între orele 9:00 – 19:00, cei interesați să afle mai multe despre Revoluție pot profita de Ziua Porților Deschise de la Memorialul Revoluției. Un moment emoționant are loc seara, de la ora 20:00, în Piața Victoriei. Acolo se va ține un moment de reculegere și se vor aprinde „candelele nemuririi”.
Tot mâine, Asociația Suporterilor Timișoreni Drukeria și Peluza Sud organizează Marșul Eroilor. Întâlnirea se dă la ora 18:30, în Piața Maria, iar apoi se va merge pe la Catedrala Mitropolitană, Memorialul Revoluției și, în final, la Cimitirul Eroilor. Pe drum, participanții vor striga lozinci din timpul Revoluției. Un tur al Revoluției are loc și în București. Sâmbătă, în 10 decembrie, va fi prezentată atmosfera anilor 1980 cu date despre obiceiurilor, muzica și viața cotidiană în comunism. Apoi, în 11 decembrie, se vor prezenta evenimentele dramatice care au schimbat cursul istoriei.
Ziua de 17 decembrie e zi de doliu la Timișoara și începe, la Catedrala Mitropolitană, de la ora 10:00, cu o slujbă de pomenire a eroilor. Apoi, de la 10:30, la Monumentul Crucificării vor fi depuse coroane. Slujbe de pomenire mai au loc și la Biserica Martirilor (ora 12:00) și Cimitirul Eroilor (ora 14:00). Ziua se încheie tot la Catedrală cu un moment de reculegere și cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor.