Guvernul vrea să aloce doar 2,1% din PIB pentru Educaţie. Asociaţia Editorilor trage un semnal de alarmă
Semnal de alarmă cu privire la subfinanțarea Educației din România. Asociația Editorilor din România atrage atenţia cu privire la intenția Guvernului de a aloca Ministerului Educației doar 2,1% din PIB (Produsul Intern Brut) în anul care vin. E mult mai puțin decât alocarea din acest an.
Dacă educaţie nu e, nimic nu e! Articolul 8 al Legii Educației (1/2011) impune alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie. Deși niciodată nu s-a încercat atingerea acestui prag, tendința este de descreștere evidentă.
De la 6% la 2% din PIB pentru Educaţie
În 2011, ministerul Educației a primit 3,1% din PIB. Cel mai mare buget al instituției a fost de 3,2% din PIB, în 2015. În acest an, 2022, a fost de doar 2,28% din PIB, mai puțin de jumătate din media celorlalte state membre ale Uniunii Europene (UE). Chiar dacă însumăm fondurile alocate de celelalte autorități centrale, potrivit centralizării făcute de Ministerul Educației, nu depășim 3,2% din PIB. Suntem, în continuare, mult sub media europeană și sub nevoile de finanțare și performanță ale domeniului, se arată în comunicat.
România are un analfabetism funcțional fulminant
Există o corelație clară între sumele tot mai mici pe care Educația le primește de la autorități și calitatea în scădere a absolvenților din învățământul românesc. Statisticile arată că România are un analfabetism funcțional fulminant, jumătate dintre adolescenții de clasa a VIII-a fiind incapabili să înțeleagă un text la prima vedere.
Doar o treime dintr-o generație care intră în clasa pregătitoare ajunge să obțină, la finalul studiilor, o diplomă de bacalaureat. De altfel, un examen a cărui dificultate se menține redusă de câțiva ani. Avem, totodată, cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare din UE.
În aceste condiții, devine evident de ce piața de carte din România este cea mai mică din întreaga UE, fără perspectiva unei reveniri în viitorul apropiat. De aici preocuparea legitimă a editorilor pentru creșterea alocărilor financiare pentru acest domeniu.
“Sperăm că Guvernul României va reuși să identifice resursele necesare pentru finanțarea adecvată a sectorului educațional, în condițiile stabilite de legea educației naționale. Din păcate, alternativa la acest scenariu se construiește de câteva decenii sub ochii tututror. Suntem o țară cu un exod al creierelor în creștere și cu o calitate a serviciilor publice din ce în ce mai scăzută”, au mai transmis editorii.