Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Djibouti, țara cu cel mai jos punct din Africa
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Djibouti, una dintre cele mai mici țări din Africa.
Republica Djibouti este situată în estul Africii și este una dintre cele mai mici țări din Africa. Își are capitala la Djibouti, iar suprafața ocupată este de 23.200 km². Vecinii acestui stat sunt Eritreea, Etiopia și Somalia. Djibouti controlează cu ușurință accesul maritime către Marea Roșie, dar și Oceanul Indian. Totodată, Djibouti este considerată ca fiind principalul port maritim pentru activitatea de import-export din Etiopia.
Ca limbi oficiale în Djibouti, aflați că sunt vorbite limba franceză și limba araba. Chiar dacă acestea reprezintă limbi oficiale, o parte semnificativă din locuitori vorbește limba somaleză sau limba afar. În ceea ce privește cultul religios, cea mai practicată religia este islamul. În proporție de 94% din populație se numără în acest cult. Celălalt procent de 6% este reprezentat de locuitorii care sunt orientați către alte denominațiuni aparținând creștinismului. Referitor la moneda în Djibouti menționăm că aceasta este reprezentată de francul djiboutian.
Cel mai jos punct din Africa este reprezentat de Lacul Assal. Acest loc se află la 155 metri sub nivelul mării, tocmai de aceea este recunoscut ca fiind al treilea cel mai jos punct din lume. Primele două sunt reprezentate de Marea Moartă și Marea Galileii.
Clima
Pe parcursul anului este o climă caldă. În orașul Djibouti temperaturile scad destul de rar sub 20° Celsius, inclusiv iarna. Pe timp de vară temperaturile pot depăși 40° Celsius. Există însă un vânt suflat dinspre desert, numit khamsin. Din cauza acestuia vizibilitatea este redusă. În ceea ce privește ploile, acestea sunt destul de rare și au loc în special în interiorul central și sudic. Dacă plănuiți să veniți într-o vacanță în Djibouti, este recomandat să veniți în perioada iernii. Astfel, veți evita căldurile toropitoare.
Locuri pe care le puteți vizita
Orașul Djibouti este loc care merită vizitat. De-a lungul timpului a devenit un centru urban înfloritor. Dacă sunteți pasionați de noi culturi, este un bun prilej de a explora elemente tradiționale somaleze și afar.
Există două insule cu plaje de vis și recifuri de corali. Este vorba despre insulele Moucha și Maskali. Ca și activități pe care le puteți desfășura amintim snorkeling-ul alături de cei mai mari pești din lume, scufundări, dar și pescuit.
Lacul crater denumit Assal reprezintă cel mai jos punct din Africa. Este o atracție turistică deosebită, iar apa are nuanța turcoaz. Este locul potrivit în care puteți vedea Djiboutis și cămilele care recoltează sarea exact așa cum se întâmpla acum mulți ani în urmă.
Lucruri interesante despre Djibouti
V-ați întrebat vreodată ce semnifică simbolurile sau culorile de pe un steag? Steagul Djibouti este alcătuit dintr-un triunghi alb cu o stea în mijloc și două dungi orizontale. Triunghiul alb simbolizează pacea și egalitatea. Steaua din mijlocul triunghiului este de culoare roșie și se referă la unitate, independență. Dunga orizontală albastră simbolizează marea, cerul și poporul Issa. Dunga orizontală de culoare verde simbolizează oamenii afar, dar în același timp și prosperitatea.
Principalele grupuri etnice din Djibouti sunt reprezentate de somalezi și afari. Dintre cele două grupuri etnice, comunitatea somaleză este mai numeroasă. Pe lângă somalezi și afari, vom întâlni în această țară și o mică populație de arabi, etiopieni și europeni.
Deși în multe locuri pe care le vizităm avem posbilitatea de a imortaliza momentele și atracțiile turistice, aflați faptul că în Djibouti este ilegal să fotografiați infrastructuri. Ca de exemplu, este ilegal să faceți poze aeroporturilor, clădirilor publice, porturilor etc. În cazul în care sunteți prinși încălcând această regulă, riscați să rămâneți fără echipamentul de cameră.
Rechinii-balenă sunt întâlniți în Djibouti și sunt cunoscuți ca fiind cei mai mari pești din lume. După denumirea lor ne dăm seama că acești rechini sunt de mărimea unei balene. Un astfel de rechin poate avea o dimensiune de cca 8 metri lungime, cu o gură de 1m lățime. Chiar dacă sunt uriași, nu trebuie să vă temeți de aceste creaturi. Acestea se hrănesc cu cele mai mici lucruri din mare. În Djibouti puteți avea o experiență unică înotând cu aceștia!