COMORILE MUZEELOR. Expoziţie de bijuterii antice la Muzeul Naţional al Banatului
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre geme şi camee antice, broşe şi pietre preţioase, despre bijuterii antice. Istoria ne aduce mereu la cunoștință faptul că există numeroase obiecte de valoare pe care le putem explora. Haideți să aflăm despre ele!
Expoziţie de geme şi camee antice, broşe şi pietre preţioase
Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și în colaborare cu alte șase muzee din întreaga țară, aduce în fața vizitatorilor o expoziție rafinată. Aproximativ 200 de broșe și pietre prețioase formează expoziția „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică”. Expoziţia reuneşte în principal inele, dar şi sigilii, cercei, brăţări – decorate cu geme-intalii, camee şi pietre preţioase din diferite epoci istorice.
Gemele și cameele care formează această expoziție sunt adevărate bijuterii care au fascinat și inspirat. Deși titlul expoziției amintește doar de gemele și cameele antice, vizitatorii vor fi poate surprinși să descopere şi alte comori. Acestea vor găsi expuse și alte tipuri de obiecte: de la monumente funerare și statui, până la ceramică, lămpi, inele, fibule și casete pentru sigilii.
Expoziția „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” a fost realizată cu sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeului de Istorie din Turda, Muzeului Județean Argeș, Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.
Dicţionar:
Gemă, geme: nume dat pentru orice piatră preţioasă translucidă. Bijuterie sau obiect de artă făcut dintr-o piatră prețioasă sau semiprețioasă pe care sunt gravate figuri ori motive decorative.
Cameea: este o piatră semiprețioasă, dură, uneori formată din straturi de culori diferite, sculptată în relief cu figuri sau motive decorative, purtată ca podoabă sau destinată a împodobi diverse obiecte.