Selly şi 20 de vedete salvează școli. Iată cum se implică
În cadrul campaniei „Salvează o școală”, sute de copii se transformă în eroi pentru şcoala lor, alături de Narada. Peste 20 de persoane publice susţin elevii care devin antreprenori pentru o zi.
Organizația Narada lansează campania „Salvează o școală”. Narada se implică să ajute 25 de şcoli din țară. Şcolile au listat alerte pe HartaEdu cu nevoia soluționării unei urgențe legate de siguranţa copiilor în clase. Ele au demarat acțiuni importante și strângeri de fonduri pentru rezolvarea acestora.
„E ok să facem noi”
Având motto-ul „E ok să facem noi”, Narada aduce împreună comunități, mediul privat şi personalităţi publice pentru a susţine o acţiune importantă. Pe de altă parte, e o acţiune urgentă pentru că e vorba despre infrastructura inadecvată și chiar periculoasă în care învață copiii din România. Astfel, pe 16 decembrie, 25 de școli vor organiza simultan târguri de Crăciun. Pentru aceste târguri, elevii vor confecționa obiecte pe care le vor scoate la vânzare. O serie de artiști și persoane publice, printre care Smiley, Selly, Feli, Antonia, Alex Vela, Marius Moga ş.a. au acceptat invitația de a deveni ambasadori şi de a reprezenta o școală cât mai apropiată de locul lor natal. Vedetele vor dona pentru târgul de Crăciun un obiect drag lor, cu autograf, ce va putea fi licitat. Cu sumele obţinute, dar și cu ajutorul Narada, şcolile vor obţine fonduri necesare pentru problema cu care se confruntă.
Campania „Salvează o școală”
Campania „Salvează o școală” reprezintă, totodată, și un manifest al elevilor prin care aceştia atrag atenția și invită la implicare. În prezent, nivelul de siguranţă din școlile din România este foarte scăzut. 42% dintre clădirile în care funcţionează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat. Un sfert dintre școlile din România, preponderent din zonele rurale, utilizează sobele ca principală sursă de încălzire. Cel puțin 11 instituții de învățământ din România s-au prăbușit peste elevi la ore. Aproximativ 4.200 de școli, însumând peste 155.486 de elevi, nu au acces la grupuri sanitare în incinta școlii. Jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte, fără apă curentă și canalizare. Pe HartaEdu sunt înscrise peste 1100 de alerte din partea școlilor din ţara noastră, cu impact asupra a aproape 300 de mii de elevi. Într-un singur an de la lansarea platformei au fost soluţionate peste 200 de astfel de alerte, cu o investiție ce trece de 2,7 milioane de lei.
Manifestul cu caietul pe cap
Pe data de 16 decembrie, atunci când se va desfășura Târgul de Crăciun în cele 25 de şcoli, elevii își vor pune caietele pe cap. Copiii își doresc să fie observați și sprijiniți în soluționarea problemelor lor. Copilul care se protejează punându-şi un caiet pe cap simbolizează sutele de probleme ale sistemului educaţional din România. Pentru că primul obiect pe care îl folosește elevul la școală este caietul. Tot pe 16 decembrie 2022, echipa Narada va fi prezentă la Şcoala Gimnazială Nr. 195 din București. De acolo va transmite live pe rețelele de socializare întregul eveniment.