Poliția Română, semnal de alarmă: copiii NU au voie cu artificii și petarde
Cele mai importante sărbători de iarnă se apropie cu pași repezi. Odată cu ele pe piață apar și artificiile și petardele, obiecte asupra cărora Poliția Română trage un semnal de alarmă: copiii NU au voie cu ele.
Petardele și artificiile sunt periculoase inclusiv pentru adulți. Nu doar pentru copii. Tocmai din acest motiv legea prevede că persoanelor fizice li se interzice confecționarea, deținerea, comercializarea, importul sau folosirea de articole pirotehnice din clasele II – IV, T. 1 și T.2. De cele mai multe ori astfel de obiecte sunt folosite de copii și adolescenți. Da, artificiile sunt frumoase, însă trebuie să ne bucurăm de ele atunci când sunt utilizate de către specialiștii pirotehnicieni. Să le folosim noi, de capul nostru, este foarte periculos. An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă o mulțime de copii ajung la spital cu răni cauzate de folosirea petardelor sau a artificiilor.
Tot potrivit legii, folosirea acestor obiecte, fără drept, constituie infracțiune. Asta înseamnă că se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, conform Radio România Actualități. Articolele pirotehnice sunt interzise între orele 24:00 – 06:00. Excepție se face în perioadele autorizate, în baza unei aprobări din partea autorităților locale. De asemenea, se interzice folosirea lor la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri.
„Foc de artificii”, acțiunea națională derulată de Poliția Română
Nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice duce la evenimente negative și neplăcute. Uneori chiar tragice. Pentru a preveni astfel de evenimente, Poliția Română derulează campania „Foc de artificii”. Activitățile au scopul de a crește siguranța cetățeanului. Acest lucru se face prin acțiuni de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
Activitățile au debutat deja și vor avea loc până în 4 ianuarie. Printre obiectivele urmărite în cadrul acțiunii se numără:
Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură. Aici este vorba despre răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri;
Prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice;
Optimizarea cooperării interinstituționale și a schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii cu atribuții în domeniu pentru prevenirea și combaterea infracționalității;
Cunoașterea și respectarea legislației în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
Conștientizarea cetățenilor, precum și a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare, respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice. De asemenea, cetățenilor le sunt prezentate și potențialele riscuri la care se expun.
Dicționar
Pirotehnie: tehnica fabricării și a utilizării unor dispozitive, a unor materiale care servesc la aprinderea munițiilor, a armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor etc.