Invențiile au schimbat viața oamenilor. Pieptănul și povestea lui interesantă
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre pieptăn, un obiect simplu cu o poveste interesantă.
Îngrijirea părului este la fel de importantă ca cea a corpului, iar fetele, care de obicei au părul lung, au nevoie de un obiect cu care să-l descurce. Unele folosesc o perie, iar altele au rămas la clasicul pieptăn. Către el ne vom îndrepta azi atenția. Conform nuviante.info, antropologii au datat primele accesorii de îngrijire a părului în epoca de piatră. Primii piepteni erau confecționați din lemn, fildeș și oase de pește și, la început, au fost folosiți pentru îndepărtarea murdăriei și a insectelor, precum păduchii. Pieptănul e un obiect pe care, în mod independent, l-au inventat mai multe popoare. Antropologii cred că oamenii au conceput pieptănul pentru a semăna cu mâna umană.
Primii piepteni cu două fețe, inventați de egipteni
Pieptenii cu două fețe, cu dinți groși, dar și fini, au fost inventați de vechii egipteni. Ei se foloseau de aceste obiecte atât pentru a curăța părul, cât și pentru a-l coafa. Designul lor a devenit ulterior un model standard atât în culturile europene, cât și în cele asiatice, timp de secole. Pieptenii cunoscuți ai au fost fabricați pentru prima dată în Statele Unite la sfârșitul anilor 1700 de către fermierii din Noua Anglie. În anii 1800, pieptenii din carapace de broască țestoasă au fost foarte populari în China. Pieptenii din celuloid au fost, de asemenea, folosiți la sfârșitul anilor 1800, dar au fost interziși apoi, deoarece puteau lua foc repede.
În anii 1930 a fost inventat plasticul, iar pieptănul a căpătat forma pe care o întâlnim cel mai des azi. De atunci, materialele naturale folosite au fost înlocuite, iar tendința s-a păstrat și în zilele noastre. Pieptănul are o istorie lungă, iar ea nu e lipsită de câteva lucruri interesante. De exemplu, cel mai celebru pieptăn din lume a fost sculptat în Siberia de Est, în secolul al XVIII-lea, din fildeșul unei specii de mamut dispărute. Sursa citată mai scrie și că, în secolul al XIX-lea, pieptenii decorativi erau cele mai valoroase bijuterii din China și Japonia. Un alt lucru interesant e că cel mai valoros pieptăn a fost găsit în mormântul unui lider scit de lângă Marea Neagră. Valoarea obiectului constă în faptul că datează din secolul al V-lea î.Hr. și a fost făcut din aur pur.
Dicționar
Antropologie: știință care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social-culturale;