Povestea ordinului regal primit de tenismena Emma Răducanu de la Regele Charles al III-lea
Emma Răducanu este o tânără tenismenă cu origini româneşti care a fost numită membră a Ordinului Imperiului Britanic de către Regele Charles al III-lea. Ceremonia s-a desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie, la Palatul Windsor, în Londra.
Emma Răducanu este o jucătoare profesionistă de tenis britanică cu origini în România şi China. Mama ei, Renée, e chinezoaică, iar tatăl ei, Ian (Ion), este român. La ora actuală, Emma este pe locul 75 în clasamentul The Association of Tennis Professionals (ATP).
Povestea de viaţă a Emmei Răducanu
Emma s-a născut acum 20 de ani, pe 13 noiembrie 2002, în Toronto, Canada. Părinţii ei, Renée şi Ian, s-au mutat în Marea Britanie când Emma avea doi ani. De la cinci ani a început să joace tenis. Potrivit jurnaliștilor de la Evening Standard, părinții ei sunt cei care au influențat-o cel mai mult în viață, punându-și amprenta asupra carierei tinerei.
De la tatăl său, Emma a moștenit două lucruri extrem de importante pentru un sportiv de performanță. Acestea sunt încrederea în sine și etica muncii. Tatăl său a fost atent la fiecare pas al ei și i-a schimbat antrenorii, pentru ca fiecare să o învețe tot ce e mai bun, conform retetesivedete.ro.
Când lumea s-a oprit şi a intrat în lockdown, pregătirea Emmei a continuat. Atunci, aceasta a jucat tenis pe stradă cu tatăl său. Sportiva a spus despre cum a influențat-o și a sprijinit-o tatăl său. „E un om foarte greu de mulţumit, dar cred că am reuşit asta, odată cu câştigarea titlului la New York. Mi-a şi zis: «Eşti chiar mai bună decât mi-am imaginat eu vreodat㻓, a povestit Emma.
Tatăl Emmei a emigrat în Canada în urmă cu mulţi ani, a lucrat în domeniul financiar, unde a cunoscut-o pe viitoarea domnă Răducanu, Renée. S-au căsătorit, iar în 2002 a venit pe lume, Emma. În 2004 s-au hotărât să se mute în Marea Britanie, unde locuiesc şi în prezent, având atât ei, cât şi Emma cetăţenia canadiană şi cetăţenia britanică. În fiecară vară, tânăra tenismenă a mărturisit că vine la bunica, la Bucureşti. Ea vorbeşte limba română, engleza şi mandarina.
Succesul de la U.S. Open
Emma a făcut multe sporturi. I-a plăcut și baletul, dar și înotul și călăria. În final s-a oprit la tenis de câmp. Părinții ei au fost foarte exigenţi, dar buni îndrumători, pentru că de mică și-a dezvoltat mentalitatea de învingător. Primul antrenor a fost chiar tatăl său, Ion Răducanu. În curtea casei din Londra, deseori Emma şi tatăl său joacă tenis împreună.
La United States Open Tennis Championships (U.S. Open) din 2021, Emma Răducanu a făcut istorie.
A fost pe locul 150 în Women’s Tennis Association (WTA) şi a câştigat la 18 ani finala US Open. Venită din calificări, pentru prima dată într-o finală de Grand Slam, ea nu a pierdut niciun set de-a lungul întregii competiții şi astfel a câștigat trofeul. De pe locul 150 a sărit direct pe 23, primind 2000 de puncte WTA. Este prima jucătoare din Marea Britanie care câștigă US Open după Virginia Wade în 1968. Fosta campioană a urmărit-o din tribune pe Emma Răducanu.
Ordinul Imperial Britanic
Ordinul Imperial Britanic este un ordin cavaleresc al sistemului britanic de onoruri înființat în 1917 de Regele George al V-lea. Ordinul cuprinde cinci clase atât în sectorul civil, cât și în cel militar. În ordinea descrescătoare a importanței acestea sunt:
– Knight Grand Cross ori Dame Grand Cross
– Knight Commander sau Dame Commander
– Commander
– Officer
– Member
Numai primelor două categorii li se admite intrarea în rândul cavaleriei, permițând titularului să utilizez apelativul de Sir (pentru un bărbat) sau Dame (pentru o femeie). Titlurile onorifice permit utilizarea lor după numele complet, dar nu înaintea sa. Aceste persoane sunt clasificate ca membri de onoare, dar nu contribuie la numărul restrictivi de membri ai Ordinului, așa cum membri titulari o fac, aflăm de pe ro.wikipedia.org.
Emma Răducanu este membră a Ordinului Imperial Britanic, deci nu va purta titlul de „Dame“.
Alţi numeroşi şi faimoşi sportivi, artişti, cântăreţi sunt membri ai acestui Ordin: Alain Prost, Adele, Ed Sheeran, Elton John, Paul McCartney, Elizabeth Taylor, Rowan Atkinson, Tom Hardy ş.a.