Turnul Eiffel, cel mai înalt set LEGO de până acum
La ce vă gândiți atunci când ziceți Paris? Cu siguranță Turnul Eiffel e una din variante. Și tot el reprezintă cel mai înalt set LEGO de până acum. Fanii LEGO au de pus cap la cap 10.001 piese, iar în final rezultă o construcție de 149 cm.
Noul set LEGO reproduce în mod autentic celebrul turn. Inclusiv structura spectaculoasă, cele trei platforme de observație, detaliile de peisagistică, lifturile, biroul din partea de sus, turnul de emisie și drapelul din vârf. Construcția este, de asemenea, un model perfect pentru a fi expus. Pentru a fi mai ușor de construit și mutat, setul poate fi împărțit în patru secțiuni.
„Am vrut să găsim echivalentul suprem LEGO al capodoperei de inginerie și arhitectură reprezentate de Turnul Eiffel. Am urmat principiile structurale ale turnului original în măsura permisă de Sistemul LEGO. În timpul construcției, fanii vor descoperi tehnici noi și interesante de construcție, care reproduc autentic caracteristicile arhitecturale ale turnului din cărămizi LEGO. Odată asamblat, vă puteți imagina senzația uluitoare de a sta în vârf și de a privi istoria bogată a orașului Paris. Este setul perfect pentru iubitorii de călătorii și arhitectură deopotrivă”, a declarat Rok Žgalin Kobe, designer LEGO. Setul LEGO Eiffel Tower va fi disponibil începând cu 25 noiembrie 2022 în magazinele LEGO și pe LEGO.com/Eiffel, la prețul recomandat de 2.999 RON.
Legătura dintre Turnul Eiffel și România
Turnul Eiffel a fost construit între 1887 și 1889 ca piesă centrală a Expoziției Universale din 1889. În ciuda criticilor inițiale cu privire la design, turnul a devenit un simbol cultural la nivel mondial și una dintre cele mai recunoscute structuri din lume. Ceea ce puțină lume știe e că fără noi, sau mai bine zis fără un om de-al nostru, lumea nu s-ar fi bucurat astăzi de Turnul Eiffel.
Cel care a proiectat și a construit turnul a fost inginerul Gustave Eiffel, împreună cu inginerii Maurice Koechlin și Emile Nouguier. De aici și denumirea de „Eiffel”. Această construcție nu ar fi fost însă posibilă dacă românul nostru, Gheorghe Pănculescu, nu ar fi inventat tehnologia cu care a fost ridicat turnul. Acest lucru a fost recunoscut chiar de inginerul Gustave Eiffel, într-o lucrare din 1887.
După ce și-a terminat studiile la Universitatea din Zürich (Elveția), Gheorghe Pănculescu s-a întors în România. Aici a proiectat și a realizat calea ferată București – Predeal, pentru care a avut la dispoziție cinci ani. El nu a avut însă nevoie de atât de mult timp, terminând în numai un an. S-a folosit de o tehnică nemaiîntâlnită până atunci și anume îmbinarea direct pe pământ a subansamblurilor prefabricate. De aceeași tehnică s-a folosit și Gustave Eiffel la ridicarea turnului. Mai mult decât atât, Turnul Eiffel a fost construit cu subansamble din oțel și nituri tot din România. Mai exact de la Reșița.