Copiii și telefoanele mobile. Afectează sau nu dezvoltarea celor mici
Copiii folosesc încă de la cele mai fragede vârste telefoane mobile. Există persoane care susțin că acest lucru i-ar afecta, iar alte persoane susțin că folosindu-le se dezvoltă. Un studiu realizat de Universitatea Stanford a analizat cum stă treaba cu copiii și telefoanele mobile.
Cercetătorii au urmărit peste 250 de copii din familii cu venituri mici din nordul Californiei timp de cinci ani, pentru a le urmări starea de bine pe măsură ce treceau în posesia unui telefon. În final, s-a dovedit că vârsta la care au primit copiii primul telefon nu a avut un impact semnificativ asupra notelor, obiceiurilor de somn sau simptomelor de depresie. Copiii aveau între șapte și 11 ani când a început studiul și între 11 și 15 ani când s-a încheiat. Vârsta medie la care au primit primul lor telefon a fost de 11,6 ani. Rata de posesie a telefonului a crescut brusc între 10,7 și 12,5 ani. În această perioadă, jumătate dintre copiii înscriși în studiu au primit primul lor telefon. Aproape toți copiii aveau telefoane până la vârsta de 15 ani. 99% dintre acestea erau smartphone-uri.
Fiecare copil și unul dintre părinți au trecut printr-o evaluare inițială de bază la începutul studiului. În plus, au luat parte la evaluări anuale de monitorizare. În timpul fiecărei evaluări, cercetătorii au notat dacă fiecare copil primise un telefon în acel an și dacă acesta era un smartphone. De asemenea, aceștia au notat simptomele depresiei fiecărui copil, notele școlare, ora de culcare, ora de trezire și somnolența generală din timpul zilei. După fiecare vizită, copiii au purtat un aparat timp de o săptămână. Acesta i-a ajutat pe cercetători să măsoare debutul și durata somnului.
Concluzia la care au ajuns cercetătorii
În realizarea studiului s-a ținut cont de factori precum: vârsta fiecărui copil la începutul cercetării, sexul, țara în care s-a născut, starea civilă și nivelul de educație al părinților și venitul familiei. De asemenea, s-a mai ținut cont și de cât de departe a ajuns fiecare copil de pubertate. Cercetătorii au observat câteva schimbări după ce copiii au primit primul lor telefon. Indicatorii de depresie ai întregului grup au scăzut în timp, însă scăderea a fost mai lentă în cazul copiilor care dețineau un telefon mobil. Cercetătorii au observat, de asemenea, ușoare diferențe în ceea ce privește somnul. Potrivit raportărilor părinților, copiii au dormit mai puțin în nopțile de școală atunci când dețineau un telefon față de cele în care nu dețineau un telefon.
În cele din urmă cercetătorii au ajuns la concluzia că diferențele sunt prea mici pentru a fi semnificative din punct de vedere statistic. Concluzia a fost că deținerea unui telefon nu a avut o legătură pozitivă sau negativă cu bunăstarea generală a copiilor. „Acestea sunt tendințe medii la nivelul populației. Încă pot exista diferențe individuale. Asta nu înseamnă că nu poți să-i iei telefonul copilului tău dacă crezi că îi ia prea mult din timpul de somn”, a declarat, conform ctvnews.ca, Xiaoran Sun, autoarea studiului. Întregul studiu este disponibil, în limba engleză, aici.
Dicționar
Pubertate: perioadă a vieții omenești situată între copilărie și adolescență. Ea e caracterizată prin maturizarea glandelor sexuale, prin apariția caracterelor sexuale secundare și printr-o dezvoltare psihică intensă.