COMORILE MUZEELOR. Istoria industrială în Banatul de Munte, transpusă într-o expoziție
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre istoria industrială. Persoanele interesate de evoluția industriei în România, pot vizita expoziția „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”.
România este o țară cu numeroase oportunități de dezvoltare în plan economic. Acest lucru înseamnă că îndeplinește condițiile necesare pentru dezvoltarea mai multor ramuri industriale. În momentul în care industria a fost privatizată în România, unele ramuri au avut de suferit, iar altele au dispărut.
Atunci când spunem ramuri industriale tradiționale ne referim la extracția de petrol, gaze naturale, dar și la fabricarea utilajelor petroliere. Din cauza diminuării importanței lor a scăzut și nivelul de participare a României în diverse proiecte realizate pe plan extern. Pentru a înțelege mai bine evoluția industriei și pentru a explora acest subiect istoric, Muzeul Național al Banatului prezintă această expoziție care poate fi vizitată până în data de 18 decembrie.
Explorarea istoriei industriale
Muzeul Național al Banatului a fost gazda vernisajului expoziției care a avut loc marți, 22 noiembrie. Expoziția „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte” a fost realizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania s-a ocupat de organizarea expoziției, iar prezentarea a fost realizată de dr. Dacian Rancu, manager al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
Vizitatorii fac o incursiune în istoria industrială a Banatului de Munte. Și descoperă noi informații despre istoria industriei zonei. În plus, aceștia iau contact cu tradițiile și cultura multietnică a acestei regiuni într-o manieră foto-documentară.
Imaginile din cadrul expoziției au rolul de a reda evoluția centrelor urbane metalurgice din Caraș-Severin, Reșița devenind cel mai cunoscut dintre ele. Acest lucru a fost posibil din prisma produselor fabricate, dar și prin intensitatea vieții industriale. Publicul nefiind atât de familiarizat cu patrimoniul industrial și tehnic al Banatului Montan, expoziția reprezintă o șansă deosebită de a pătrunde în acest subiect.