Știați că România a avut o bancnotă de dimensiunea unui timbru poștal
Prima monedă a apărut în anul 600 î.Hr. De atunci, banii au tot evoluat. În prezent lumea nu prea mai folosește monede, ci mai degrabă bancnote și carduri de credit. Bancnotele nu au avut însă mereu dimensiunile pe care le au astăzi. De exemplu știați că România a avut o bancnotă de dimensiunea unui timbru poștal? Haideți să aflăm mai multe despre istoria banilor din România.
Introducerea bancnotelor pe piață a revoluționat cândva modul în care privim banii. Am putea compara acel moment cu implementarea cardului de credit din prezent. Deși în România banii fizici încă sunt folosiți destul de des, în țări precum Suedia 85% din tranzacții au loc în spațiul digital. Ba chiar mai mult, până în 2023 specialiștii prezic că economia suedeză va deveni 100% digitală. Vă puteți imagina o lume în care nu vor mai exista bani fizici?
Hai să ne întoarcem totuși puțin în trecut, pe vremea când o mașină era considerată un lux doar pentru oamenii extrem de bogați. În anul 1867 în România a început să circule moneda de 10 bani. Aceasta era bătută în Anglia. 50 de ani mai târziu moneda de 10 bani a fost înlocuită cu o bancnotă de 10 bani. Ce este și mai interesant este faptul că această bancnotă era de dimensiunea unui timbru poștal, măsurând 19 milimetri lățime și 26 milimetri lungime.
Metalul era foarte prețios în acea perioadă
Motivul acestei schimbări este unul simplu. România trecea printr-o perioadă economică mai slabă. Metalele din care erau făcute monedele, și în special nichelul, erau foarte scumpe. Acesta este motivul și pentru care bancnota avea o dimensiune atât de redusă. Cei care o fabricau foloseau mai puțină cerneală și mai puțină hârtie.
Minuscula bancnotă avea culorile verde și portocaliu. De asemenea, pe ea se puteau observa anul de emisie și cuvântul “România”. Pe fața bancnotei era imprimat portretul lui Ferdinand I, regele care a condus România între anii 1914 – 1927.
România nu este singura țară care a emis aceste bancnote minuscule. În timpul Primului Război Mondial mai multe națiuni au decis să emită astfel de bancnote din motive economice. Printre acestea se numără Coasta de Fildeș, Macao, Monaco, Maroc, Noua Caledonie, Rusia, Spania și Statele Unite ale Americii. Bancnota din Maroc este singura bancnotă mai mică decât cea românească, aceasta având doar 18,5 milimetri lățime și 24,5 milimetri lungime.