Steagul – identitatea unei națiuni. Aflați ce este vexilologia
Astăzi aflăm cum a apărut steagul. Care este importanța lui și ce știință se ocupă cu acest subiect. Dezvoltarea noastră depinde de atenția pe care o acordăm procesului de învățare, un proces continuu, care ne ajută să devenim cea mai bună variantă a noastră. Așadar, haideți să învățăm ceva nou!
Cum a apărut știința care se ocupă cu studiul steagurilor sau drapelelor? Whitney Smith și-a dedicat timpul construirii și consolidării unei noi științe, încă de la 17 ani. Este vorba despre vexilologie. Potrivit dexonline, vexilologia este o disciplină a istoriei care se ocupă cu studiul steagurilor din diferite epoci și țări.
De unde provine însă denumirea de vexilologie? Acest termen este compus din cuvântul latin vexillum, care înseamnă steag, drapel și cuvântul grecesc logos, care înseamnă cunoaștere, știință. Whitney Smith a lăsat în urma sa numeroase tratate de vexilologie, care ne oferă informații importante privind steagurile fiecărei națiuni. Începând de la design până la evoluția schimbărilor în timp.
Când au apărut steagurile și care este relevanța lor pentru o națiune
Steagurile au apărut acum foarte mult timp, cu cel puțin 5.000 de ani în urmă. Drapelele au relevanța lor în dreptul fiecărei țări. Acestea sunt importante pentru numeroase evenimente care au loc în viața noastră, cum ar fi: zile de sărbătoare, comemorări, parade, evenimente sportive, funeraliile, adunările publice ș.a.m.d.
Steagul este simbolul prin care o națiune se identifică. Este mijlocul prin care prezentăm „cartea de vizită” a țării și prin care suntem recunoscuți de alte națiuni. Potrivit Whitney Smith, drapelele sunt folosite „să onoreze și să dezonoreze, să avertizeze și să încurajeze, să amenințe și să promită, să entuziasmeze și să condamne, să comemoreze și să interzică”.
Tricolorul românesc
Introducerea celor trei culori – roşu, galben şi albastru – pe drapelul românilor s-a înfăptuit la 14 octombrie 1834, cu aprobarea Înaltei Porţi, de către Alexandru Dimitrie Ghica, domnitorul Ţării Româneşti. Culorile drapelului, prevazute în Constituție, sunt așezate vertical, cu benzile de lățime egală, începând de la lance, în ordinea următoare: albastru, galben, roșu. Mai exact albastru cobalt, galben crom și roșu vermion.
Conform unei legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia. Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul și pe scuturi. În anul 1821, cele trei culori se regăseau pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu. Tot de atunci moştenim semnificaţia celor trei culori: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor) şi Frăție (roșul sângelui).
Semnificația culorilor de pe steaguri
V-ați întrebat vreodată de ce steagurile au anumite culori? Haideți să aflăm împreună ce semnifică următoarele culori pe care le întâlnim pe steagurile lumii:
Culoarea roșu reprezintă curaj și sânge;
Culoarea galben reprezintă bogăție și soare;
Culoarea albastru reprezintă cerul și marea;
Culoarea verde reprezintă natura și agricultura;
Non-culoarea alb reprezintă pace și puritate.
Pentru a afla mai multe informații despre steaguri, culorile lor și alte lucruri interesante, accesați acest link.