Sfântul Andrei și puterile tămăduitoare. De ce este important pentru români
Pe lângă multitudinea de sărbători din România, sărbătorim zile de nume precum Maria, Andrei, Ion și așa mai departe. Astăzi, 30 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei. Sute de mii de români poartă numele Apostolului Lupilor, așa cum mai este numit acesta. Aproximativ 720 de mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Poate că și voi aveți persoane în familie care poartă numele de Andrei, Andreea sau alte derivate. Astăzi vom vorbi despre Sfântul Andrei și despre importanța acestei sărbători pentru români, fiind însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.
Sfântul Apostol Andrei a fost un pescar sărac care trăia în Galileea. Acesta își câștiga pâinea prin munca făcută, alături de fratele său, Sfântul Apostol Petru. Viața celor doi frați s-a schimbat în momentul în care l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia. Sfântul Andrei a fost prezent la botezul lui Iisus Hristos. Acesta a devenit apostol, așa cum se spune că a fost scris în Biblie.
Puteri tămăduitoare
Sfântul Andrei este considerat un bun protector al oamenilor. Se spune că, în timpul călătoriilor, este bine să citim Acatistul Sfântului Andrei. Aceasta este o rugăciune despre care se spune că ajută la mângâierea sufletească a celor supărați. Rugăciunea este și un protector pentru sănătate, în special pentru persoanele bolnave, îndepărtează gândurile rele și bolile. Acatistul Sfântului Andrei apără casele de incendii.
Sfântul Andrei, important pentru români
La fel ca și ceilalți apostoli, Sfântul Andrei ocupă un loc important în tradiția creștină românească, acesta fiind numit chiar protectorul neamului românesc. Acesta a urmat și vorbit despre Dumnezeu și altor țări, acestea avându-l ca patron spiritual. Drapelul Scoției afișează crucea Sfântului Andrei iar Spania, Grecia şi Rusia îl consideră creștinătorul lor. Totodată, Sf. Andrei este patron spiritual al mai multor oraşe din Italia, Franţa, Belgia şi Grecia.
Tradiții de Sfântul Andrei
Români sărbătoresc ziua Sfântului Andrei prin relaxare și stat acasă. Se spune că această zi mai este numită și ziua lupului sau gadinetul șchiop. Numele vine de la povestea din străvechi. Pe data de 30 noiembrie, lupii erau considerați mai sprinteni, puteau să își îndoaie gâtul și se spunea că vânau fără să scape prada. De aici şi credinţă că „îşi vede lupul coada”. Oamenii stau în casă pentru a se feri de primejdia lupului. Alte tradiții spun că de Sfântul Andrei ies sau umblă strigoii sau că este una dintre cele mai importante sărbători din an, pentru vrăji şi farmece.