Ne protejăm suficient de bine în mediul online? Sfaturi utile pentru a fi mereu în siguranță
Tehnologia a evoluat considerabil în ultimii ani, ceea ce înseamnă că a crescut și numărul de utilizatori ai internetului, respectiv a rețelelor de socializare. Mediul online nu este cel mai sigur, în special pentru copii. Ei nu sunt suficient de bine educați în acest sens, ceea ce poate genera o serie de pericole. Aflăm în continuare cum putem să ne protejăm mai bine și cum putem folosi rețelele sociale în scopuri utile.
Din dorința de a fi în pas cu restul lumii virtuale, tindem să oferim numeroase informații despre viețile noastre în mediul online. Elementele pe care le prezentăm ne fac să devenim tot mai vizibili. Acest lucru face ca un număr considerabil de persoane să poată accesa informațiile noastre personale. De cele mai multe ori, ne gândim că datele pe care le oferim nu sunt atât de semnificative. Tindem să credem că nu suntem atât de importanți încât să devenim o posibilă victimă. Cu toate acestea, nu utilizăm măsurile de protecție necesare, ceea ce poate atrage în orice moment atenția unui infractor cibernetic.
Digitalizarea este un proces continuu de dezvoltare, ceea ce înseamnă că și infracționalitatea în mediul virtual este o reală provocare. Pentru a putea reduce experiențele negative din online, este important să cunoaștem riscurile la care suntem supuși. În acest sens, trebuie să fim preventivi și să acționăm atent. Cu cât există o înțelegere mai clară a riscurilor, cu atât utilizatorii rețelelor de socializare vor putea să le evite.
Deseori suntem indiferenți când vine vorba de discuții privind pericolele online. Uităm, însă, că suntem expuși atât de mult, în special copiii. Ei sunt cei care doresc să fie prezenți pe toate aplicațiile în trend. Bineînțeles că ne dorim o experiență cât mai plăcută și sigură în mediul online, dar asta înseamnă să știm cum să ne protejăm.
Cum să fim precauți în mediul online
În ziua de azi, toate informațiile de care avem nevoie se află pe Internet. Acesta este unul dintre beneficiile de care dispunem utilizând tehnologia. Avem posibilitatea de a face rezervări, de a face diverse comenzi online, de a plăti facturi etc. Ceea ce dorim să scoatem în evidență este importanța pe care trebuie să o acordăm link-urilor pe care le accesăm. Trebuie să ne gândim la câteva aspecte importante, care ne pot ajuta să înlăturăm suspiciunile pe care la avem: care este sursa link-ului, cum am ajuns să fiu selectat pentru a primi link-ul, este un link real sau doar o înșelătorie etc.
Totodată, dacă se întâmplă să ai suspiciuni atunci când primești un email sau mesaj, cel mai bine este să eviți să accesezi materialele respective. În momentul în care se întâmplă să primiți mesaje cu oferte tentante sau sunteți etichetați pe rețelele de socializare în postări în care vi se solicită să accesați linkul în schimbul unor câștiguri, sunteți pe cale să fiți înșelați.
Este important ca atunci când intrăm în contact cu o informație, să știm că este ideal să avem mai multe surse de informație. Acest lucru ne ajută să vedem care este informația oficială și confirmată ca fiind validă de alte mijloace de informare. Recomandat este să nu distribuiți astfel de informații până nu vă documentați și aveți o confirmare validă.
Atunci când vă creați un cont și trebuie să generați o parolă, încercați să optați pentru o parolă complexă. Cel mai bine este să evitați termenii uzuali (numele sau prenume, animal preferat, fruncte etc.). Pe lângă această informație, este recomandat să dezvoltați o rutină când vine vorba de modificarea parolelor pentru conturile utilizate. Cu cât modificați mai des parola, cu atât este mai greu să fiți sabotați.