Cele mai neobişnuite animale care trăiesc pe pământ. Păianjenii zburători
Deși nouă ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. Astăzi vorbim despre păianjenii zburători.
În zilele senine de toamnă vedem adeseori fire de păianjen plutind în aer. Aceste fire se numesc funigei, pe care le fac un soi de păianjeni mici, despre care se credea că zboară. Misterul păianjenilor zburători a fost elucidat în sfârșit. Cercetătorii au reușit să studieze fenomenul într-un laborator și să filmeze exact momentul în care un păianjen își ia zborul.
Păianjenii zburători
Păianjenii sunt deseori primele insecte care ajung pe o insulă, însă, până acum, nu s-a știut exact cum reușesc. Păianjeni au fost găsiți și la 4.5 km înălțime. Puii anumitor specii de păianjen secretă uneori un “balon” de pânză pentru a zbura din cuib înainte să fie mâncați de frații lor, dar fenomenul nu a fost studiat pe adulți până acum.
Arahnidele sunt capabile să zboare cu ajutorul firelor de pânză pe care le secretă, însă până acum existau teorii că acestea sunt încărcate electrostatic pentru a nu se încurca în aer. Păianjenii cenușii cu cruce sunt celebri ca păianjeni zburători, dar ei nu au aripi precum păsările sau insectele. Ei nu posedă niciun organ care să-i ajute în zbor. S-ar putea să vă întrebați cum zboară dacă nu au aripi. Este fascinant faptul că păianjenii zburători produc fire lungi de mătase care joacă cel mai important rol în mișcările lor. Mătasea permite păianjenilor zburători să se miște liber, motiv pentru care aceste creaturi sunt asociate cu organisme vii care pot zbura fără aripi.
Păienjenii secretă un fel de parapantă cu care zboară
Ultimele rezultate ale unui studiu realizat de la Universitatea Tehnică din Berlin arată că păianjenii secretă firele într-o formă de parapanta, pe care o folosesc pentru a-și lua zborul.
Metodă funcționează atât de bine, încât unii păianjeni au fost găsiți și la 4.5 km înălțime. Mai mult, înainte de zbor, păianjenii testează vântul cu picioarele din față, pentru a se asigura că nu e foarte puternic, potrivit newscientist.com. Cercetătorii au studiat fenomenul în cazul păianjenilor adulți din specia Xysticus, pe care i-au crescut în laborator. Greutatea unui păianjen adult din acestă specie cântăreşte între 16 şi 20 miligrame. Arahnidele testau întotdeauna viteză vântului înainte de a-și lua zborul, fenomen observat și în cazul păianjenilor din parcuri.
Parapanta” de pânză are între 2 și 4 m lungime, însă păianjenii secretă și alte fire “balon”, mai subțiri, care îi ajută să se ghideze în aer. Dacă vântul se întețește sau dacă păianjenul vrea să coboare, el poate tăia ușor firul de susținere.
Păianjenii zburători nu sunt otrăvitori
Păianjenii zburători sunt diferiţi faţă de alte specii de păianjeni. Ei nu sunt deloc periculoşi sau dăunători. Ei nu mușcă oamenii, nici atunci când îşi fac adăpost în apropierea locuinţelor sau a zonelor populate de oameni. Şi chiar dacă se întâmplă să fiţi muşcat, dacă îi veţi deranja, muşcătura e slabă, se vindecă repede.