Toată viața învățăm. Fie că suntem copii, fie că suntem oameni mari, tot timpul avem ceva de învățat. Atunci când suntem mici, începem să dobândim cunoștințe prin intermediul părinților și bunicilor, precum și a educatoarelor, la grădiniță. Acestea, la rândul lor, se pregătesc continuu. La Timișoara, a luat naștere proiectul „Ceainăria educatoarelor”, acolo unde mai multe educatoare se întâlnesc, la un ceai, și împărtășesc idei, gânduri, repere, strategii, metode și resurse educaționale. Mariana – Cristina Țerescu a venit cu ideea, iar ea a prins contur atunci când Asociația Inițiativă în Educație (inEdu) a primit fonduri de la Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Mai multe despre „Ceainăria Educatoarelor” aflați, în cadrul unui interviu ȘTIRI PENTRU COPII, chiar de la Mariana – Cristina Țerescu, educatoarea a cărui vis a devenit realitate.
ȘTIRI PENTRU COPII: Înainte de toate, vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră. De ce ați ales să deveniți educatoare? Unde predați?
Mariana – Cristina Țerescu: Mă numesc Mariana – Cristina Țerescu și sunt educatoare de aproape 23 de ani. Am lucrat în învățământul privat timp de 15 ani. Din anul 2015 sunt profesor pentru învățământul preșcolar la grădinița pe care și eu am frecventat-o, copil fiind – Grădinița cu Program Prelungit Nr. 11 / Structură Grădinița cu Program Prelungit Nr.12.
Sunt o persoană optimistă. Merg la grădiniță cu drag și respect față de meseria pe care mi-am ales-o. Este o ocupație gratificată cu suflet de către copii. Am convingerea că noi, dascălii, avem puterea de a transmite copiilor valorile morale de care au nevoie pentru a fi oameni competenți, dar mai ales buni. Spre bunătate și empatie ar trebui să ne calibrăm interesele…
Din pasiune pentru educația de calitate și din nevoia de a învăța mereu, am creat, pe Facebook, grupul Gentuța cu Praf de Stele – Jurnal de Grădiniță. Scopul acestui grup este aproape identic cu cel al „Ceainăriei Educatoarelor”. Și anume acela de a crea o comunitate – suport în cadrul căreia sunt prezentate / împărtășite idei, gânduri, repere, provocări, bune practici, resurse educaționale. Motto-ul după care mă ghidez în viață este „Nu te opri niciodată din învățat”.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum v-a venit ideea de a crea „Ceainăria Educatoarelor”?
Mariana – Cristina Țerescu: Ideea de Ceainărie mi-a venit în timp ce savuram un ceai cu o prietenă bună, și ea tot cadru didactic.
În urma participării la formarea profesională Mentalitate deschisă în Educație, un proiect dezvoltat de Institutul Arbinger, reprezentat în România de Institutul Dezvoltării Personale și implementat de SuperTeach, m-am alăturat, ca voluntar, comunității construite de Prof. Andrada Mazilu la Asociația Inițiativă în Educație. Andrada este un om minunat, care a adunat în jurul ei oameni minunați care se ajută reciproc pentru a descoperi măreția din fiecare copil pe care îl îndrumă. Cadre didactice care au înțeles că împreună pot să aducă plusvaloare în mediul educațional.
După acest curs am plecat în teambuilding împreună cu celelalte colege, învățătoare și profesoare din Timișoara și Județul Timiș. Acolo am verbalizat pentru prima dată visul meu de a crea o comunitate din care să facă parte mai multe educatoare. Sunt nespus de recunoscătoare pentru susținerea de care am parte în comunitatea inEdu. Visul meu s-a împlinit datorită lor. La capitolul vise, în agenda mea, am notate două citate. Iar unul dintre ele este cel enunțat de Ralph Waldo Emerson: „Nu te lăsa împins de probleme. Lasă-te condus de vise”.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce se întâmplă, concret, în ceainărie?
Mariana – Cristina Țerescu: Deși instituțiile specializate oferă o gamă relativ moderată de cursuri de perfecționare, evenimente care se desfășoară în cadru formal, am simțit nevoia de avea un spațiu nonformal în care să mă întâlnesc cu alte educatoare pentru a face schimb de idei, metode, strategii care să ne ajute în munca pe care o desfășurăm cu preșcolarii. Ideea pe care s-a conturat Ceainăria a fost aceea de a crea un loc primitor, o comunitate din care să facă parte oameni care împărtășesc aceleași valori. Dascăli care înțeleg că în clasa noastră noi suntem cei care putem să aducem schimbarea în bine de care se tot vorbește…
Faptul că Asociația Inițiativă în Educație (inEdu) a primit fonduri de la Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte a reprezentat momentul propice pentru a pune această idee în aplicare. În cadrul acestor evenimente dorim să împărtășim idei, gânduri, repere, strategii, metode, resurse educaționale care să aducă plus valoare în munca pe care o desfășurăm cu preșcolarii pe care îi avem în grijă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Proiectul a fost lansat în toamnă și de atunci au avut loc câteva întâlniri. Povestiți-ne puțin despre ele.
Mariana – Cristina Țerescu: Primul eveniment Ceainăria Educatoarelor a avut loc în luna septembrie și a reprezentat un real succes. Noi, cei din inEdu, ne-am propus, atunci când a fost scris proiectul „Educația e cheia”, să ne adresăm unui număr de 15 cadre didactice / eveniment. Datorită numărului mai mare de cereri, ne-am bucurat să suplimentăm locurile. Satisfacția a fost pe măsură atunci când am realizat că există interes pentru evenimente. Mai ales că acestea se desfășoară în zilele lucrătoare, seara.
Prin evenimentele organizate ne propunem să creăm contexte de învățare și schimb de bune practici pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar. În cadrul primei ediții, am propus munca în echipe, pe baza unei povești. Educatoarele au creat fie activități integrate, fie proiecte tematice. Tot în cadrul acestui eveniment, Prof. Astrid Gavriliu ne-a prezentat joculețe muzicale. Limite și conectare emoțională a fost titlul prezentării pe care a susținut-o Adina Moldovan, psiholog clinician, în cadrul Ceainăriei din luna Noiembrie. Cea de- a treia ediție a Ceainăriei educatoarelor a avut-o ca invitată pe Ileana Popescu, fondatoarea Asociației Smart Bees Education. Ea ne a povestit despre Pedagogia Montessori.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce metode de predare ați adoptat după întâlnirile cu celelalte educatoare? Ce părere au avut copiii?
Mariana – Cristina Țerescu: În urma participării la cele trei evenimente o parte din jocurile muzicale le-am aplicat deja la Activitățile Liber Alese, ideile prezentate de psihologul invitat sunt cu mine mereu și am aplicat și metoda de predare în trei pași, Montessori, iar copiii au fost foarte încântați.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când au loc următoarele întâlniri? Cum se pot înscrie cadrele didactice în proiectul „Ceainăria educatoarelor” și care sunt condițiile de participare?
Mariana – Cristina Țerescu: Chiar dacă proiectul „Educația e cheia” s-a încheiat, noi ne propunem să continuăm aceste ateliere, lunar. Feedback-ul primit de la colegele participante a fost în proporție de 100% favorabil. Am simțit că s-a creat o atmosferă de prietenie, iar acest lucru ne dă motivația necesară pentru a organiza noi evenimente.
Condițiile necesare participării la eveniment au legătură doar cu deschiderea spre schimbare, învățare continuă și adaptare. Cu dăruirea pentru meseria pe care o practicăm. Cu dorința de a nu renunța la valori și la ideea că fiecare copil minunat merită să aibă parte de călăuzitori, familie și dascăli, care să-l îndrume în călătoria prin viață.
Câteva dintre întrebările la care ne propunem să răspundem în cadrul următoarelor ateliere: predau sau contribui la formarea personalității copiilor? Învăț de la copii și împreună cu ei? Ce pot să aduc în mediul grădiniței pentru a le spori copiilor imaginația / creativitatea / inteligența emoțională? Următoarea întâlnire va avea loc în luna decembrie, iar detaliile legate de eveniment vor fi postate pe pagina de Facebook a Asociației Inițiativă în Educație.
Gratificat: recompensat.
O meserie nobilă și frumoasă. Ce face un învățător ne spune Andrada Mazilu