COMORILE MUZEELOR. „Mica minune” de la Muzeul Naţional al Banatului
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre o pompă mobilă pentru stingerea incendiilor. Aceasta a fost numită Das Kleine Wunder – „mica minune” și nu e foarte bine cunoscută. Istoria ne aduce mereu la cunoștință faptul că există numeroase obiecte de valoare pe care le putem explora. Haideți să aflăm despre ele!
În 2017, Muzeul Naţional al Banatului (MNaB) a achiziţionat o pompă mobilă pentru stingerea incendiilor. Ea a fost descoperită întâmplător într-un grajd.
„Mica minune” – pompa mobilă pentru stingerea incendiilor
Pompa a fost descoperită de Alexandru Galamboş într-un grajd de la marginea Timişoarei, acoperită cu paie. Aceasta i-a atras imediat atenţia domnului Galamboş, de profesie mecanic auto, pasionat al motoarelor vechi. El a realizat că are în faţa sa o pompă hidraulică interbelică produsă pentru pompierii din Timişoara. A curăţat-o și a adus-o în stare de funcționare. Ulterior, a oferit-o spre vânzare muzeului. Tot el a realizat şi restaurarea finală.
Din cercetările făcute de Alexandru Galamboș, motorul pompei în doi timpi a fost produs, în ultima parte a anilor 1930. Firma germană DKW este cea care a fabricat acest motor (este unul dintre strămoşii actualei firme Audi, are şi însemnele acesteia). DKW este o marcă germană ce producea maşini şi motociclete. În 1916, inginerul danez Jørgen Skafte Rasmussen a fondat o fabrică în Zschopau, Saxonia – Germania, unde a făcut, în 1919, un motor de jucării în doi timpi, numit Des Knaben Wunsch – „dorinţa băiatului”. El a montat o versiune uşor modificată a acestui motor într-o motocicletă şi l-a numit Das Kleine Wunder – „mica minune”. Acestea sunt, de fapt, iniţialele mărcii DKW. Până la sfârşitul anilor ’30, DKW a fost cel mai mare producător mondial de motociclete.
Brigăzi de pompieri voluntari şi regulament din 1774
De la reprezentanții Muzeului Naâional al Banatului aflăm că în Timişoara, primul regulament pentru pompieri datează din 13 martie 1774. El conţinea instrucţiuni de prevenire a incendiilor specifice Timişoarei şi prevederi privind organizarea intervenţiei. La 22 august 1869 au fost înfiinţate brigăzi de pompieri voluntari în cartierele Iosefin, Elisabetin şi Fabric, iar în 1893 şi în Mehala. Aceste brigăzi dispuneau de medici şi avocaţi şi, în afară de stingerea incendiilor, aveau sarcini în cazul demolărilor şi pentru salvarea oamenilor şi a bunurilor.
În 1928 s-a hotărât renunţarea la pompierii voluntari, corpul de pompieri urmând să fie format exclusiv din pompieri de meserie, înzestrat corespunzător. În 1936, Ministerul Afacerilor Interne a dispus militarizarea pompierilor din Timişoara. În acel moment pompierii dispuneau de 3 cazărmi: cea din Iosefin, o cazarmă în Cetate, pe amplasamentul actual al Casei Adam Müller Guttenbrunn, şi una în Fabric, lângă biserica greco-catolică. Actualmente, în Timişoara există două detaşamente de pompieri.