Cel mai mare sat de turtă dulce. A intrat în Cartea Recordurilor
Cel mai mare sat de turtă dulce din lume va putea fi văzut în SUA, la New York City. Creatorul conceptului deține recordul mondial pentru case de turtă dulce. GingerBread Lane are loc în Piață Essex din Lower East Side, New York City, iar expoziția va fi inaugurată pe 26 noiembrie.
Jon Lovitch se numeşte creatorul primului sat de turtă dulce. Pe când era un adolescent din Kansas City, el a creat primul GingerBread Lane, în 1994. Ani mai târziu, acest hobby a devenit o slujbă cu normă întreagă.
GingerBread Lane, satul de turtă dulce
Expoziția va fi inaugurată pe 26 noiembrie, fiind disponibilă publicului până în 15 februarie 2023, după cum au anunțat organizatorii. Pasiunea lui Lovitch pentru proiect a început când era ucenic bucătar la un hotel din Kansas City. Patiserul hotelului a făcut o „gingerbread house” și a observat reacțiile pozitive ale vizitatorilor la vederea căsuţei, așa că a vrut să încerce și el. În primul an, a făcut 14 case de turtă dulce, ceea ce el consideră acum o mică expoziție.
Când s-a mutat în New York și a văzut un articol despre cel mai mare GingerBread Lane din lume, și-a dat seama că a lui era de fapt mai mare. Așa că și-a propus să furnizeze documentația adecvată Guinness World Records (Cartea Recordurilor). Aceasta a certificat satul său de turtă dulce drept cel mai mare din lume, aflăm de pe urban.ro
1.500 de case de turtă dulce
Anul acesta, Lovitch va construi aproximativ 1.500 de „gingerbread house”. Fiecare dintre case va fi destinată unor expoziții din New York, Salt Lake City și Kansas City. Orașul creat din căsuţe dulci include detalii prețioase, cum ar fi țigle pentru acoperiș din biscuiţi şi napolitane, decor din diverse bomboane și diferite glazuri.
Artistul bucătar va avea nevoie pentru cele 1.500 de căsuţe de peste 1.000 de kilograme de turtă dulce și 8.000 de kilograme de glazură. Căsuţele vor fi protejate şi întreţinute pe perioada expoziţiei cu ajutorul mai multor dezumidificatoare pentru a menține aerul uscat. După fiecare sezon, el dăruieşte exponatele pentru că oamenii să le expună în propriile case.Parte din procesul creativ este și adunarea resurselor de tip bomboane, jeleuri sau ciocolată de la reduceri, astfel încât să le poată folosi anul următor. Cu toate acestea, căsuțele sale de turtă dulce nu sunt comestibile.
Turta dulce este unul dintre cele mai vechi deserturi
Nelipsită din târgurile de Crăciun din toate colțurile lumii, turta dulce este unul dintre deserturile cele mai vechi. Primele scrieri despre ea le găsim în antichitate la egipteni și greci, care o foloseau la ceremonii.
Alte surse menționează că istoria acestui desert își are începuturile prin anul 992, atunci când un călugăr armean s-a retras în Franța, luând după el și rețetele a mai multor produse de patiserie. Cea mai apreciată turtă dulce este cea aromatizată cu ghimbir, un ingredient descoperit în Orientul Mijlociu, adus în Europa pe Drumul Mătăsii.
„Hansel și Gretel” şi prima căsuţă de turtă dulce
Căsuța de turtă dulce a apărut în Germania, prin 1800, în povestea fraților Grimm, „Hansel și Gretel”.
După ce frații Grimm au descris o casă decorată cu bomboane și creme, brutarii germani au început să coacă acest desert și sub formă de căsuțe. Primii coloniști germani au adus această tradiție la caselor dulci din America. Aici se desfășoară acum majoritatea competițiilor de decorare a căsuțelor din aluat dulce şi aromat.
Mai există un personaj celebru de turtă dulce, englez de neam, căruia i s-a dus vestea că era tare iute de picior.
Povestea “The Gingerbreadman”, Omul de Turtă Dulce, este despre aventurile unui… fursec. El este la un pas de a fi mâncat de mai multe animale. Povestea a fost publicată în mai 1875, în revista pentru copii St. Nicholas din SUA. Se pare că există mai multe variante populare ale poveștii unei prăjituri care evadează de pe masă.