Ministrul Educației a aflat de sancționarea elevilor cu absențe
Consiliul Național al Elevilor a realizat o monitorizare asupra respectării drepturilor elevilor. Raportul Național privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național a fost citit și de Ligia Deca. Ministrul Educației a aflat cu această ocazie de sancționarea elevilor cu absențe din partea profesorilor.
La baza elaborării raportului stau părerile a peste 20.000 de elevi și profesori din România. Una din concluziile la care s-a ajuns e că elevilor le e încălcat dreptul privind absențele. Multă lume știe că sunt profesori care, pentru un comportament neadecvat, pedepsesc elevii cu absențe. Uneori elevii sunt scoși afară din sala de clasă și apoi puși absenți. Alteori sunt lăsați să stea la oră, însă în catalog sunt notați ca fiind absenți. Statutul Elevului prevede că elevii au dreptul „de a le fi consemnată absența doar în cazul în care nu sunt prezenți la ora de curs”. Conform raportului realizat de Consiliul Național al Elevilor, 41,7% dintre elevi spun că lor sau colegilor lor le-au fost trecute absențe în catalog deși erau prezenți la ora de curs.
O altă problemă este reprezentată de comportamentul profesorilor vizavi de elevi. 12,5% dintre profesori spun că au participat la astfel de evenimente. Însă, de cealaltă parte, 40,5% dintre elevi spun că știu cazuri în care elevii au fost umiliți în fața clasei de către profesori.
Ce spune Ligia Deca, ministrul Educației
Ieri, în Senatul României, a fost prezentat și dezbătut Raportul Național privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național. La întâlnire a fost prezentă și Ligia Deca, ministrul Educației. Aceasta a citit raportul și i-a felicitat pe elevi pentru realizarea lui.
„Felicit Consiliul Național al Elevilor (CNE) pentru consecvența dovedită în elaborarea Raportului Național privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național. Ne oferă o radiografie a sistemului de învățământ preuniversitar cu privire la cunoașterea și respectarea drepturilor și îndatoririlor elevilor, așa cum sunt ele prevăzute în Statutul Elevului.
Citind raportul, două constatări ale CNE mi-au atras atenția în mod special.
Înainte de toate, sancționarea cu absență de către profesor nu ar trebui să fie un mijloc de coerciție. Sau un mijloc de pedeapsă. A doua chestiune se referă la diferența de procente dintre elevii care au răspuns la chestionar și profesorii respondenți cu privire la calitatea de martori la agresiunile verbale ale cadrelor didactice asupra elevilor. Numai 12,5% dintre profesori spun că au fost martori la astfel de evenimente nedorite. Însă 40,5% dintre elevii respondenți spun că au întâlnit cazuri în care profesorii se purtau neadecvat cu elevii (umilire în fața clasei, comentarii nepotrivite asupra ținutei sau intereselor elevilor etc.). Această discrepanță de percepție ne spune că nu avem aceeași înțelegere între elevi și cadrele didactice cu privire la ce constituie violența verbală. Și aici cred că putem face mai mult pentru a îmbunătăți comunicarea dintre cadrele didactice și elevi.
Cu acest prilej, i-am asigurat pe elevi că vocea lor este importantă pentru noi, iar feedbackul constructiv și implicarea elevilor contribuie la îmbunătățirea procesului educațional. M-am bucurat să îi avem parteneri în realizarea Proiectului „România Educată” și sper să lucrăm la fel de bine împreună și în implementarea lui”, a scris, pe Facebook, Ligia Deca.