Invențiile au schimbat viața oamenilor. Televizorul și televiziunea
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre televizor și televiziune.
De-a lungul vremii televiziunea a avut un impact tot mai mare asupra omenirii. Astăzi, aproape toată lumea are în casă un televizor. Pentru a recunoaște impactul pe care televiziunea l-a avut, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat, în 1996, data de 21 noiembrie drept Ziua Mondială a Televiziunii. O ocazie numai bună de a vorbi despre cum a fost inventat televizorul și cum a evoluat televiziunea. Televizoarele pot fi găsite în miliarde de case din întreaga lume. Dar acum 100 de ani, nimeni nu știa măcar ce este un televizor. De fapt, până în 1947, doar câteva mii de americani dețineau televizoare, conform bebusinessed.com.
Primele televizoare și inventatorii lor
Primele televizoare, cele mecanice, au început să apară la începutul anilor 1800. Imaginile erau scanate mecanic, iar apoi erau transmise, alb – negru, pe un ecran. Primul televizor mecanic a fost dezvoltat de către germanul Paul Gottlieb Nipkow, care și-a numit invenția „telescop electric”, nu televizor. În 1907, Boris Rosing din Rusia și englezul AA Campbell – Swinton au creat un sistem de televiziune nou. Un alt televizor mecanic a fost inventat la începutul anilor 1920 de scoțianul John Logie Baird și americanul Charles Francis Jenkins.
Acum vine partea interesantă. Prima televiziune electronică a fost inventată în 1927 de un tânăr de numai 21 de ani pe nume Philo Taylor Farnsworth. Acesta a trăit într-o casă fără electricitate până la vârsta de 14 ani. Între 1926 și 1931, inventatorii televiziunii mecanice au continuat să-și modifice și să-și testeze creațiile. Cu toate acestea, toate erau învechite în comparație cu televizoarele electrice moderne. Până în 1934, toate televizoarele fuseseră transformate în sistem electronic.
Despre televiziunea color s-a vorbit încă din 1904. Atunci, un inventator german a primit un brevet, însă nu a existat un televizor color funcțional, ci doar o idee patentată. O schiță a acestui concept a apărut în 1925, fiind realizată de inventatorul Vladimir Zworykin. Cu toate acestea, acest sistem nu a fost niciodată transformat în realitate. Toate încercările de a o transforma în realitate nu au reușit. Televiziunea color a fost reînnoită cu seriozitate abia în 1946.
Televiziunea color a avut o problemă inițială similară cu televiziunea 3D și alte tehnologii: oamenii dețineau tehnologia TV color, dar radiodifuzorii nu produceau conținut TV color. Puțini oameni au deținut televizoare color între 1954 și 1965. Cu toate acestea, începând cu 1966, programele TV color au fost difuzate în toată America, ceea ce a dus la o creștere a vânzărilor de televizoare color.
Televiziunea în România
La noi în țară prima transmisiune TV a avut loc în 1956, într-un studio improvizat în București. Trecerea la formatul color s-a făcut în anul 1983, iar în 1995 s-a trecut la televiziunea digitală. Un lucru important de precizat e că a existat o perioadă în care oamenii nu se puteau uita la televizor cât voiau. Începând cu anul 1985, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, programul TV s-a redus la numai două ore de difuzare.
În ceea ce privește televizoarele, acestea au evoluat de-a lungul vremii. De la primele televizoare, găzduite de o cutie de lemn, s-a ajuns azi la televizoare smart, cu ecrane foarte, foarte subțiri. Pe piață se regăsesc în zilele noastre televizoare cu ecrane de 4,8 mm, 4,3 mm sau chiar de 3,9 mm. În plus, acestea sunt și foarte inteligente. Televizorul împreună cu telecomanda fac o echipă foarte bună. Un televizor smart și o telecomandă deșteaptă pot înlocui chiar și un laptop. De când ne putem conecta la internet direct de pe televizor totul parcă e mai simplu. Despre cum a fost inventată telecomanda puteți citi aici.