O poveste cu „caca”. Ce se întâmplă când tragem apa la WC
Toaleta sau WC-ul a avut o evoluție spectaculoasă, plecând de la oala de noapte și ajungând la toaletele inteligente de astăzi.
Toaleta este un obiect important pentru fiecare dintre noi. Deși nu ne gândim la ea des, momentele în care suntem nevoiți să ne facem nevoile în natură ne ajută să observăm modul în care aceasta schimbă calitatea vieții. Dedicată ei există și Ziua Mondială a Toaletei. Evenimentul încurajează un sistem de salubritate accesibil pentru toți. Acesta a apărut în anul 2013 și este serbat pe data de 19 noiembrie. Chiar dacă în România nu auzim prea multe despre această zi, în alte țări sunt organizate diferite evenimente publice. Putem participa chiar la o paradă cu motociclete sau un carnaval! Acestea au loc în țări precum Germania, Franța, India, Italia, Olanda, Statele Unite etc.
Să îi informăm și pe cei mici
Când un copil se naște acesta își face nevoile în scutec, mai apoi învață să meargă la oliță, după care învață să folosească vasul de toaletă. Mersul la toaletă este deci un pas important pentru creștere. Iată că există chiar și o carte pentru copii foarte mici. Cartea intitulată ,,Tot ce știu eu despre caca” are desene și dialoguri simpatice. Pe aceasta o putem găsi în limba română în Timișoara la Librăria La Două Bufnițe.
Cartea vorbește despre un subiect care, deși nu pare, este unul interesant pentru cei mici. Subiectul acesteia este o acțiune pe care o facem toți și este adresată copiilor cu vârsta între trei și cinci ani. ,,Tot ce știu eu despre caca” poate răspunde la micile curiozități legate de mersul la toaletă și este o reală sursă de amuzament!
Istoria mersului la toaletă
În evul mediu oamenii foloseau oale de noapte, iar conținutul îl aruncau pur și simplu în stradă. Cei mai bogați, care trăiau în castele aveau o toaletă mai „modernă”. Asta fiindcă aveau o mică încăpere, asemănătoare unui balcon închis, construită deasupra unui șanț cu apă.
Toaletele publice existau încă din anul 315. Într-adevăr ele nu seamănă cu cele de azi. În Roma antică erau 144 de toalete publice. Imaginați-vă o bancă lungă care are din loc în loc câte o gaură și dedesubt un canal de scurgere. Pe acele găuri se așezau oamenii și își făceau nevoile fiziologice. Mai mult decât atât, chiar socializau în acest timp. Multă lume face asta și azi. Nu vorbind neapărat cu altcineva, ci butonând telefonul mobil.
Evoluția vasului de toaletă
Toaletele la care se putea trage apa au apărut în anul 1596. Atunci britanicul Sir John Harrington a publicat un studiu care descrie cum funcționează noua toaletă. A instalat una la el acasă, iar apoi a mai instalat una și la Regina Elisabeta I a Marii Britanii. Deși noua toaletă era una mai igienică regina a refuzat să o folosească pe motiv că făcea gălăgie când trăgea apa.
Vasul de toaletă în ziua de azi
De atunci, WC-ul s-a apropiat încet, încet de forma pe care o cunoaștem azi. Rezervorul cu mâner al vaselor de toaletă a fost inventat, aproape două secole mai târziu, de scoțianul Alexander Cummings, în anul 1775. Peste trei ani, în 1778, inventatorul Joseph Bramath a îmbunătățit toaleta adăugându-i sistemul de valvă cu flotor.
În ziua de astăzi putem vedea toalete inteligente, cu jet de apă și muzică de fundal, toalete care vorbesc și care sunt controlate de telecomandă. Un astfel de vas de toaletă este foarte scump. Prețul unei toalete publice inteligente poate ajunge chiar și la 400 de mii de euro.
Ce se întâmplă când tragem apa?
După ce folosim WC-ul, apa împreună cu impuritățile ajung la stația de epurare a orașului. Acolo materia solidă este separată de cea lichidă. Cele două sunt tratate prin diferite acțiuni până când acestea nu mai reprezintă un pericol pentru noi. Materia lichidă este eliberată în apă iar materia solidă este, de obicei, arsă.
Curiozități:
WC este o prescurtare pentru Water Closet, tradus în română ca vas cu apă,
Numărul de oameni care au telefon mobil este mai mare decât numărul de oameni care au toalete,
O tastatură poate avea de 200 de ori mai multe bacterii decât capacul vasului de toaletă,
Petrecem în total aproximativ trei ani din viață pe toaletă,
Doar 80% din oameni se spală pe mâini după ce folosesc toaleta și doar 30% folosesc săpun,
Un om folosește toaleta de aproximativ 2500 de ori pe an,
Primul sul de hârtie igienică a apărut în anul 1890,
Regele George al II-lea al Marii Britanii a murit după ce a căzut de pe toaletă.
Dicționar
Confecționate: lucruri create, care au un anumit scop.