„Step Hear”, aplicația folosită de elevii nevăzători din Timișoara
Persoanele cu deficiențe de vedere întâmpină adesea dificultăți atunci când sunt nevoite să se deplaseze prin oraș. Fie la serviciu, fie la școală. În vestul țării, la Timișoara, a fost găsită o soluție pentru a veni în ajutorul lor. Aflați mai multe despre „Step Hear”, aplicația folosită de elevii nevăzători dintr-o școală din Timișoara.
Proiectul a fost implementat la inițiativa Asociației pentru Sprijinirea Copiilor și Tinerilor Ambliopi și Nevăzători Iris (ASCTAN). Elevii de la Liceul Special Iris din Timișoara au diferite deficiențe de vedere și, deși sunt încurajați să depindă abilități de viață independentă, deplasarea prin oraș rămâne foarte riscantă. Aplicația „Step Hear” se adresează atât elevilor de la Liceul Iris și familiilor lor, cât și celorlalte persoane nevăzătoare care locuiesc în cartier.
Pentru a afla mai multe despre aplicație am luat legătura cu Laurian Micu, coordonatorul proiectului. Tot el ne-a povestit, cu altă ocazie, și ce face un profesor de istorie. Întregul interviu poate fi văzut aici. „Proiectul Step Hear presupune o serie de senzori care sunt amplasați pe strada care duce spre Liceul Teoretic Iris și în campusul liceului. Scopul este de a ajuta copiii nevăzători să se deplaseze, de a le oferi siguranța că se află pe strada potrivită. Am ales să implementăm acest proiect pentru că noi suntem o școală cu deficiențe de vedere. Este un proiect unicat, un proiect de ghidaj smart în Timișoara. Poate în țară mai sunt câteva instituții, muzee, mall-uri din Brașov care încearcă să implementeze acest sistem de ghidaj. În Timișoara este cu siguranță o premieră”, a declarat, pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Laurian Micu.
Cum funcționează aplicația
Aplicația „Step Hear” e foarte practică. Odată instalată pe telefon, ea anunță persoana nevăzătoare că se apropie de un anumit senzor. „Senzorii care sunt dispuși de-a lungul străzii, în campusul nostru și în clădire. În momentul în care persoana nevăzătoare, sau oricine are aplicația, se apropie de un senzor, telefonul vibrează și scoate un sunet. Persoana nevăzătoare în acel moment știe că trebuie să-și activeze ecranul. Și primește informațiile, auditiv, despre locația respectivă”, ne-a explicat Laurian Micu.
Aplicația mai are nevoie de mici îmbunătățiri. Chiar și așa, ea a început să fie folosită deja, iar copiii sunt încântați. În perioada următoare vor fi organizate ateliere atât cu elevii, cât și cu persoanele nevăzătoare pe care inițiatorii proiectului le cunosc. „Proiectul este în faza de implementare. Încercăm să mai armonizăm unele lucruri. Copiii îl folosesc, iar în următoarea perioadă o să existe tot felul de ateliere prin care încercăm să prezentăm această aplicație copiilor, să se familiarizeze cu ea. La fel, o să organizăm ateliere și cu persoanele nevăzătoare pe care noi le mai cunoaștem în cartier”, ne-a mai spus Laurian Micu.
Aplicația „Step Hear” este disponibilă atât pe dispozitivele Android, putând fi descărcată de aici, cât și pe dispozitivele iOS, putând fi descărcată de aici.